Kommer iPhone 2019 til at se sådan ud?

WhatsApp prøver at stoppe misbrug

Selvom det normalt er Facebook, der er i søgelyset, når talen falder på falske nyheder og politisk propaganda, er det nu WhatsApp, som sætter grænser for spredning af meddelelser og budskaber.

WhatsApp er ejet af Facebook, men ikke særlig udbredt i Danmark. Det er budskabs-platformen til gengæld i udlandet, hvor WhatsApp har omkring 1,5 milliarder brugere. På verdensplan er kun Facebook større.

Det er erfaringer fra især Asien, der gør, at WhatsApp nu begrænser antallet af gange, man kan forwarde en meddelelse. Fremover kan man kun gøre det fem gange mod tidligere 20. Den nye grænse gælder alle lande – altså også Danmark.

WhatsApp til iPhone og Android er ikke særligt udbredt i Danmark. På verdensplan bruges meddelelses-app’en af 1,5 milliarder mennesker.

Med sit indgreb ønsker WhatsApp at forhindre hurtig og omfattende spredning af historier. På den måde vil det sociale medie bekæmpe ”mis-information og rygter”.

Begrænsningen kommer efter grimme historier fra Indien, hvor WhatsApp beskyldes for at have været ”maskinen”, som rygtesmede har brugt til at sprede løgne om enkelt personer. Det har angiveligt ført til både drab og lynchninger i det store land.

WhatsApp indførte grænsen med de maksimalt fem ganges videre-sending i Indien tilbage i juli sidste år. Her har den åbenbart haft virkning, så verdens næststørste sociale medie nu ruller den ud overalt.

WhatsApp beskyldes for at have været brugt til organiseret mobning og online lynchning af folk. I Indien har falske nyheder ført til flere drab.

WhatsApps ledelse har længe været på udkig efter veje, der kunne stoppe misbruget af den populære messaging app. Platformen har nemlig været flittigt benyttet til at sprede falske nyheder, manipulerede fotos, videoer uden sammenhæng og mobbende lydfiler.

I de fleste tilfælde har det været umuligt at finde frem til deres ophavsmænd, fordi WhatsApp meddelelserne var blevet delt mange, mange gange – og dermed spredt til et stort publikum på meget kort tid.

WhatsApp skal også have spillet en rolle i oktobers ophidsede valgkamp om at blive Brasiliens næste præsident. Den højre-orienterede Jair Bolsonaro, der endte med at vinde, blev beskyldt for systematisk at have sendt falske beskyldninger om sine politiske rivaler via WhatsApp. Bolsonaro har afvist anklagerne.

Mange mener, at WhatsApp efterhånden har flere daglige brugere end Facebook selv.

I maj sidste år blev WhatsApp også brugt til at mobilisere en stor chauffør strejke i Brasilien, der blokerede landets landeveje i 10 dage. Strejkerne førte til mangel af på benzin, fødevarer og andre vigtige produkter i store dele af landet.

Oprindeligt var er ingen grænser for, hvor mange gange en WhatsApp bruger kunne videresende og dermed sprede en historie. Tidligt i juli sidste år satte WhatsApp så en grænse på 20 ”forwards”, samtidig med at en meddelelse i dag er markeret med ”forwarded”, hvis den ikke er sendt direkte mellem to brugere.

Facebook købte WhatsApp i 2014 for den nette sum af 22 milliarder dollars eller ca.   kroner. Platformen fungerer kun på iPhones og Android telefoner og er nu så udbredt, at mange mener, at WhatsApp har flere daglige brugere end Facebook selv….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kommer iPhone 2019 til at se sådan ud?