OnePlus 8 kommer 15. april

Vi kan godt li’ digital demokrati

Langt de fleste danskere – næsten uanset alder – bruger i dag internet. Som regel er det til søgninger, indkøb, underholdning eller sociale medier, men en stigende andel af befolkningen går også på nettet for at deltage i demokratiske handlinger som f.eks afstemninger, høringer eller underskrift-indsamlinger.

Ifølge Danmarks Statistik giver hver syvende dansker i dag sin mening til kende online. 15 procent gjorde det i 2019 – fire procent flere end for seks år siden. Der er tale om danskere mellem 16 og 74 år.

Dermed ligger Danmark med i toppen i Europa over lande, hvor flest borgere har deltaget i online demokrati. Vi ligger på niveau med Finland og foran lande som Sverige, Norge og Storbritannien, men efter bl.a. Estland, Island, Tyskland og Schweiz.

Så udbredt er online demokrati i de forskellige aldersgrupper af danskere. (Infografik: Danmarks Statistik)

I Danmark er der ikke en bestemt aldersgrupper, som dominerer blandt deltagerne i internet afstemninger og lignende. Flest finder man mellem 16 og 44 år,

Den store udbredelse aldersmæssigt er lidt usædvanlig, siger chefkonsulent Agnes Tassy fra Danmarks Statistik:

”I rigtig mange af vores statistikker om det digitale liv – f.eks. om danskernes brug af internet -og sociale medier – ligger de unge klart i front. Det fortæller os, at digitalt engagement i demokratiet og samfundet appellerer rimelig bredt. Dog har deltagelsen – som med alt andet digitalt – stadig en aldersmæssig slagside, med under gennemsnitlig deltagelse, når folk har rundet de 50 år.”

Næppe overraskende har folks uddannelses-niveau indflydelse på, i hvor høj grad de gider deltage i online demokrati. Jo højere uddannelse – desto flere aktører.

Flere og flere danskere giver deres meninger til kende via internet. (Infografik: Danmarks Statistik)

Den stærkeste deltagelse i online demokrati finder man hos danskere med lange videre-gående uddannelser. Her giver mere end hver femte (22 procent) sin mening til kende på internet.

Indvandrere og efterkommere af dem er godt med i det danske online-demokrati med henholdvis 15 og 18 procent. Det er højere end ved mange valg til folketinget eller kommuner.

Den laveste deltager-andel ligger blandt danskere med grundskolen som deres højest fuldførte uddannelse. I den befolknings-grupper er kun hver ottende med – 12 procent….

(Indledningsfoto til artiklen: Rachel Scott / Pixabay)

Danmark ligger med i toppen af europæiske lande, hvor digital demokrati er udbredt. (Infografik: Danmarks Statistik)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus 8 kommer 15. april