Glem alt om supermarkedets plastik pose

TikTok stormer frem i Danmark

Den kinesiske app TikTok er nok lukket land for de fleste voksne. Til gengæld vinder app’en stærkt frem hos børn og unge verden over. I Danmark har TikTok sågar overhalet YouTube hos teleselskabet 3.

TikTok fungerer som et lille socialt medie, hvor man deler korte videoer af sig selv, danser og synge med på brudstykker af melodier, gennemfører små talent-konkurrencer og viser sjove videoklip med ”lip sync”.

TikTok har eksisteret i Kina siden 2016 under navnet Musical.ly. Da app’en blev frigivet internationalt året efter, skiftede den samtidig navn til TikTok.

Siden er app’en, der kører både på Android og iOS, gået sin sejrsgang verden over. I februar i år passerede TikTok en milliard downloads, men tallet er i virkeligheden meget større.

TikTok har kunstig intelligens til at analysere sine brugeres færden, og interesser i det sociale medie. Den viden bruger TikTok til at skræddersy indholdet til hver bruger. Præcist som Facebook også gør. (Foto: TikTok).

Antallet af installationer på Android telefoner og tablets i Kina er nemlig ikke regnet med – og Kina er altså verdens største mobiltelefon marked.

TikTok findes i dag i 150 lande, og danskerne har nu for alvor opdaget app’ens kvaliteter. Anvendelsen er gået helt amok i denne sommer, viser tal fra 3.

I sommeren 2018 lå TikTok ikke i nærheden af de ti mest populære apps, der blev downloadet via teleselskabets mobilnet. I år ser billedet helt anderledes ud.

I de senere måneder har TikTok ligget som nummer otte over apps med flest antal brugere hos 3. Måler man i data-forbrug ligger helt oppe på en tredjeplads. Det tyder på, at TikTok brugerne er meget glade for deres app. På enkelte dage i løbet af sommeren skabte TikTok sågar mere trafik i 3’s netværk end YouTube. Kun Netflix var større.

Her er 3’s Top-10 over downloads i perioden fra den 1/7 til den 18/8 – baseret på antal brugere:

  1. Google
  2. Snapchat
  3. Facebook
  4. Instagram
  5. iTunes
  6. Outlook
  7. TikTok
  8. Spotify
  9. Netflix
  10. Youtube

Er TikTok skadelig for børn?
Som alle populære apps, der nærmest bliver en folkelig bevægelse, har TikTok også oplevet negative reaktioner.

Myndighederne i Indien forbød således TikTok i en periode, fordi de mente, at app’en viste upassende indhold til landets børn og unge.

Apple og Google måtte følgelig stoppe alle downloads af TikTok fra deres App Store og Play butik på det store indiske marked.

Forbuddet holdt dog kun nogle få dage, og inderne kan nu igen som resten af verden downloade TikTok frit og bruge appøens funktioner, så meget de lyster.

TikTok bruges bestemt ikke kun af børn. Her er eksempler på lidt ældre TikTok medlemmer. (Foto: TikTok)

Hos 3 kan man dog godt forstå, hvis forældre står usikre over for en ny digital feber, som deres børn er ramt af:

”Som forælder kan det måske være svært umiddelbart at forstå værdien af app’en og brugernes vilkårlige deling af film af dem selv. Her kan vi anbefale, at man som forælder generelt husker på, at børn og unges brug af digitale og sociale medier primært er en leg og en kanal til at dyrke venskaber og deltage i et fællesskab,” forklarer David Elsass. Han er direktør for 3’s privatmarked.

Elsass anbefaler samtidig, at forældre sætter sig ind i, hvad app’en går ud på –  og at man sammen i familien definerer nogle gode online-vaner og -regler:

”Man skal huske, at børn ikke er født til at kunne begå sig på sociale medier. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan børnene bruger app’en og stille sig til rådighed med hjælp og vejledning. Ligesom børn kan have brug for hjælp til at forstå spilleregler og løse konflikter i skolegården, så kan de have samme behov online.”

I øvrigt har teleselskabet 3 i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge og en række andre industri-partnere udgivet guiden ”Der er så meget forældre ikke forstår”. Den er rettet mod forældre til mellem syv- og 12-årige. I guiden kan forældre finde viden, vejledning og inspiration til, hvad de skal have fokus på, når børnene går online….

Her til sidst så teleselskabet 3’s Top-10 liste over de mest populære apps i sommers. Denne gang baseret på data-mængde:

  1. YouTube
  2. Netflix
  3. TikTok
  4. Instagram
  5. Facebook
  6. TV tjenester – f.eks. Yousee
  7. iTunes
  8. Snapchat
  9. HBO Nordic
  10. Spotify

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glem alt om supermarkedets plastik pose