Lad elbiler op fra gadelampen

Supercomputere i kamp med Corona

I Danmark stiller hundreder af virksomheder deres knowhow, penge og faciliteteter til rådighed for at hjælpe regeringen med at bekæmpe og inddæmme udbredelsen af Covid-19 pandemien.

I dag kom det frem, at store og kendte navne som Novo Nordisk, LEGO og Grundfos iblandt dem. Lige nu tjekkes f.eks, om Novos enorme laboratorier i Bagsværd ved København kan udnyttes til at teste folk for Corona.

På den anden side af Atlanten er et par håndfulde it-giganter gået sammen for at levere, hvad man aldrig kan få nok af i forskning og statistik – nemlig data. Enorme mængder data.

16 af USA’s største supercomputere arbejder på nu samme hold for at løse Corona virussens gåde og finde effektiv medicin mod den. (Foto: David Mark / Pixabay)

Under ledelse af det Hvide Hus’ kontor for teknologi og USA’s energi-ministerium kobles nu 16 ellers uafhængigt agerende supercomputere sammen med ét fælles formål – lad os forstå Corona og finde virussens hemmelighed så hurtigt som muligt.

Deltagerne har samlet sig i ”COVID-19 High Performance Computing Consortium.” Det tæller topklasse navcne som IBM, Google Cloud, Microsoft og Amazon Web Services, der tilsammen sidder på en meget stor del af ”skyen” på internet.

De kommercielle it-mastodonter skal arbejde sammen med det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT), NASA, National Science Foundation og Rensselaer Polytechnic Institute.

Tilsammen råder de over 16 supercomputere, der alle er på størrelse med et velvoksent parcelhus og trækker lige så meget strøm som en middelstor provinsby i Danmark.

IBM har stillet sin stærkeste Summit supercomputere ind i jagten på Covid-19. (Foto: IBM)

Og nu kommer der altså nogle store tal. Det nye konsortium trækker nemlig et digitalt våben frem, som til dagligt bruges til at løse universets gåder, forudsige vejret på den halve klode og til at holde styr på millioner af virksomheders cloud-placerede data:

De forenede supercomputere mod Corona råder f.eks. over 775.999 processor-kerner og 34.000 grafik-processorer (GPU’er). De kan udføre 330 petaflops.Det er 33015 – 330.000.000.000.000.000 . flydende komma beregninger.

I praksis håber man, at de kan benytte denne regnekraft til hurtigere at gennemgå store mængder forsknings-resultater, enorme kalkulationer og data fra verden og på få timer skabe modeller for Corona bekæmpelse, som ellers ville tage uger, måneder eller år på mindre kraftige computere.

(Indledningsfoto til artiklen: J. Plenio / Pixabay)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lad elbiler op fra gadelampen