OnePlus 5T er ved at være udsolgt

SoFi robot ligner en rigtig fisk

Verdenshavene har altid været et super-spændende sted for forskere, fordi der nede i dybet foregår ting og findes levende væsener, som vi slet ikke har kendskab til her oppe på landjorden.

I de senere år har forskernes arbejde dog været alt andet end sjovt. Stigende vandtemperaturer, forurening og store øer af plastik affald sender en stærk alarm om, at der er noget galt med verdenshavene. De har brug for vores hjælp her og nu.

Dertil kommer, at teknologien stadig sætter grænser for, hvor meget man kan færdes under vandet. Ubåde er blevet mere avancerede. Kameraer fungerer dybt nede i havet, og robotter er så småt begyndt at dukke op som supplement til dykkere og sensorer, der kastes ned i vandet for enden af et langt kabel.

Men sådan helt seriøst er mennesket stadig ret blind under vand. Havene er verdens største sorte område, hvor radiobølger, som vi f.eks. kender fra mobiltelefoners Bluetooth, ikke fungerer.

Måske SoFi – udtales som Sophie – kan være det næste store skridt under vand. Hun er en intelligent lille robotfisk med kameraer og masser af sensorer, som skal kunne blande sig med havets øvrige fisk af kød, blod og skæl.

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology i Boston (MIT) har klædt SoFi i bløde og fleksible ydermaterialer af silikone, skum og plastik – samt balloner i halen, så robotten kan bevæge sig som en ægte fisk.

Opfindsomme har MIT-folkene på universitetets Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) helt sikkert været: For at undgå lækager bruger de f.eks. baby olie i robottens hoved, der forhindrer havvand i at trænge ind til den sarte elektronik inden i robotten. Baby olie komprimerer nemlig ikke under tryk, som bliver højere og højere, jo længere fisken bevæger sig nedad i havet.

Indenbords i SoFi sidder også en små elmotorer, der sørger for, at finnerne bevæger sig helt naturligt, at robotten kan dykke eller svømme opad – ligesom de kan få den kunstige fisk til at slå med halen, så den bevæger sig hurtigt fremad.

Måske allervigtigst – SoFi har også et øje. Det består af et super-lysfølsom fiskeøje objektiv, der kan tage både fotos og video.

 

Modsat andre undervands-robotter kan SoFi bevæge sig helt frit. Hun er nemlig ikke bundet af lange kabler, som mennesker oppe på et skib skal bruge til at holde styr på begivenhederne under hav-overfladen.

I stedet for kabler bruger MIT-forskerne lydbølger til at sende beskeder mellem robot og robotfører. Lidt i stil med, hvad skibe bruger sonar til. Blot foregår SoFi kommunikationen ved andre, udvalgte frekvenser, som ikke kan forveksles med, når en fiskerbåd bruger sonar til at stedfæste fiskestimer, eller andre fartøjer måler vanddybden.

SoFi skal virke så naturlig som mulig. Ligne andre fisk, så de ikke lader sig forstyrre af deres nye legekammerat. Om SoFi så også ligner en godbid for en sulten haj, må tiden vise. I hvert fald vil hajen nok få ondt i maven af at sluge robotten.

Helt på egen hånd tør MIT-forskerne dog endnu ikke slippe deres kvindelige robotfisk. Teknologien er ikke 100 pct. stabil, og derfor svømmer der hele tiden en dykker inden for 20 meters afstand fra SoFi. Han eller hun kan fjernstyre robotfisken fra et panel, der minder om kontrolleren til en spillekonsol….

https://www.youtube.com/watch?v=Dy5ZETdaC9k%20%20

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus 5T er ved at være udsolgt