Nye Geforce grafikkort slår alt

Så dyre bliver de nye 5G mobiler

Man siger jo, at alle ting kommer igen efter nogle år – f.eks. modetrends. Noget er der om snakken, for to velkendte gamle tele—navne bliver aktuelle i forbindelse med den kommende generation af 5G mobiltelefoner.

Nokia fra Finland og Ericsson fra Sverige ejer nemlig patenter, som er vigtige i forbindelse med fremtidens telefoner. 5G mobilerne vil vi se fra næste år, men næppe have i hånden i større antal før i 2020 eller 2021.

De dage ser Nokia og Ericsson frem til med glæde. Begge firmaer, som var mobiltelefon verdens helt store, før Apple præsenterede iPhone i 2007, kommer nemlig til at tjene milliarder af kroner på de kommende 5G apparater.

Goe gamle telenavne som Nokia og Ericsson står til at tjene milliarder af kroner på de kommende 5G mobiler. Pengene kommer fra bl.a. patenter og licenser,

Nokia kan således se frem til at tjene 3,48 USD på hver nye 5G telefon. Det er ca. 22 kroner på styk. Ericsson bruger en anden afregningsform og ventes at hente mellem 2,50 og 5 USD pr. 5G mobil. Det er op til 32 kroner.

I juni blev den internationale televerden enig om en fælles 5G standard. Den viser, hvordan fremtidens lynhurtige mobilnet kommer til at se ud – og hvilke typer hardware der skal bruges for at få dem til at fungere.

De nye 5G netværk vil kræve ekspertise fra ikke kun televerdens gamle nordiske kæmper. Også nyere navne som Huawei, Samsung og Qualcomm er dybt involveret i udviklingen.

Motorola har allerede vist de første prototyper af sin Mod mobil med 5G. Elektronikken inden i er nok langt hen ad vejen den samme som i Lenovos mobil – se indledningsfoto. Lenovo ejer Motorola i dag og vil være først på markedet af alle med en 5G model.

Som betaling for deres indsats får hver af disse fem tech-giganter lov til at tage deres andel af licenserne til hver 5G telefon. Dem skal alle mobilfabrikanter betale for at koble sig på alverdens 5G netværk. Også Apple, Google, Xiaomi, OnePlus, Sony, LG og Lenovo – for blot at nævne nogle få af de mange mobiltelefon mærker, som vil hoppe på 5G vognen.

Qualcomm har valgt en helt tredje afregnings-model for sine licenser. Firmaet bag Snapdragon processorerne, der sidder i de fleste smartphones, vil kræve mindst 2,3 pct. af mobilernes grossist-pris. De 2,3 pct. gælder for enkle og billige 5G telefoner, mens Qualcomm kræver 3,25 pct. af de mere dyrere og mere avancerede 5G mobiler.

Qualcomms krav er højere end de andres i 5G-alliancen. Til gengæld er Qualcomm kendt for at give pæne rabatter, når fabrikanter køber stort ind af virksomhedens elektroniske chips.

Chip-producenter som Qualcomm, Intel, Huawei og Samsung har travlt med at udvikle 5G kompatible processorer og modems.

Det helt usædvanlige lige nu er, at telegiganterne afslører, hvad de tjener på patenter og licenser. Det er noget, virksomhedernes leder-etager er blevet enige om i forbindelse med etableringen en af den nye fælles 5G standard.

På den måde håber de at undgå de ellers evige skænderier og anklager om at tyvstjæle ideer fra hinanden. De har kostet f.eks. Apple og Samsung hundreder af millioner af dollars til advokater og domstole i de senere år.

Den eneste af telegiganterne, som endnu ikke har offentliggjort, hvor meget de skal have for deres 5G patenter og licenser, er Huawei. Firmaets topchef Eric Xu sagde ellers i juni, at Huawei ville følge konkollegernes eksempel om åbenhed og intentioner om at holde licens-kravene nede på et fair niveau i 5G.

OnePlus lover at have første 5G telefoner på markedet i 2019. Det bliver sandsynligvis til aggressive priser.

Tele-eksperter forventer, at mindst 150 kroner af hver 5G telefon vil gå til patenter og licenser. Dertil skal naturligvis lægges omkostninger til udvikling, materialer, produktion, markedsføring, skatter, told og afgifter, transport – plus avancer til fabrikant, distributør, forhandler osv.

Hvad det kommer til at betyde for den endelige forbruger-pris på en 5G mobil er straks sværere at bedømme. Apple plejer at tage it-branchens største avancer, hvilket forklarer, hvorfor iPhones er så meget dyrere end en gennemsnitlig Android telefon. Samtidig har de høje avancer gjort Apple til verdens rigeste virksomhed.

I Android verdenen kæmper fabrikanterne til gengæld om hver eneste krone – eller måske rettere ti-øre. Kun meget få af Apples konkurrenter tjener reelt penge på at fremstille smartphones.

Derfor bliver 5G telefoner dyre. I hvert fald indledningsvis. Mon ikke det vil være 6.000 kroner for de billigste modeller – og 10.000 kroner eller mere for de mere avancerede….

De lynhurtige 5G mobiler kan sørge for det endelige gennembrud for det meget omtalte “tingenes internet.”

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye Geforce grafikkort slår alt