Ny mobil skal minde om Titanic

Programkode ender i den evige is

Hvad gør man med program-kode og software, der aldrig må glemmes – og helst skal for eftertiden i mange, mange år?

Svaret fra de fleste vil nok være: ”Læg det i skyen”, hvor informationer om alt muligt – inklusive alle os forbrugere og vores data – ligger gemt i store server-farme på internet.

Det er bare ikke godt og sikkert nok, mener folkene fra online-portalen GitHub. Her har man derfor bygget et nyt data-center i den evige is i det aller-nordiske Norge.

Det nye ”Arctic Code Vault” åbnede i går på polar-øen Svalbard, der har frostgrader det meste af året. Svalbard, som nogle også kalder Spitzbergen, er normalt hjemsted for tusinder af isbjørne og lidt færre turister, men har også i mange år haft en stor kulmine.

GitHubs medarbejdere skal være varmt klædt på, når de installerer og vedligeholder verdens første datacenter i den evige is. (Foto: GitHub)

Den er lukket for forurenende kul-produktion i dag. I stedet huser de gamle mineskakter nu software fra hundrede-tusinder af programmører og firmaer.

GitHub håber naturligvis, at program-koden kan bevares til nærmest evig tid oppe i perma-frosten. Man må så håbe, at klima-forandringerne med smeltende sne og is ikke bliver en streg i regningen for det ambitiøse projekt.

GitHub har specialiseret sig i at samle og lagre software-kode fra alverdens programmører. Det er f.eks. frit public domain software fra privatpersoner, som alle skal have adgang til gratis.

I de senere år har GitHub imidlertid også fået mange kunder blandt virksomheder og professionelle softwarehuse. Programmer fra it-giganter som Amazon, SAP, Google og Microsoft er noget af det, der nu lagres i de til-isede kulminer. Microsoft ejer i øvrigt Github siden 2018.

Ud over isbjørne og turister bliver Svalbard nu befolket af computer-eksperter fra Microsoft-ejede GitHub. (Foto: Noverodus / Pixabay)

Det nye kode-arkiv kan betragtes som en tidskapsel, der lagrer vores nuværende teknologi, så fremtidens mennesker kan studere den. Koden i kulminen har en uvurderlig værdi for erhvervsliv og den offentlige sektor i dag. Om nogle år vil den have historisk betydning.

Man skal jo huske, at alle pc’er, jetfly, banker, mobiltelefon, websider, sygehuse, apps osv. indeholder computer-kode. Hvis eftertiden vil forstå, hvordan verden fungerede i 2020, kan den hente kode fra Svalbard. Her skal den konserveres i mindst 1.000 år, har GitHub planlagt.

I dag lagres program-kode og data normalt på store diske i en mere eller mere struktureret form. Diskene har kun en levetid på 30 til 50 år, og de er følsomme over for både varme, kulde og fugtighed.

I GitHubs containere på Spitzbergen ligger informationerne lagret ved samme lave temperatur år efter år. Atmosfæren i kulminen er tør og forandrer sig ikke, hvilket også er en fordel, når man vil bevare gamle filmruller i længere tid, end det er muligt i dag.

Sådan ser et af GitHubs data-skabe i den evige is ud – gemt nede i en gammel kulmine- (Foto: GitHub)

GitHub har en ambition om at samle al program-kode, der nogensinde er færdig-udviklet og offentliggjort i verden. Koden skal lagres i mange forskellige kopier og formater i den evige is, hvor verden hacker-angreb, hedebølger eller krige kan påvirke den.

GitHub henviser til, at menneskeheden aldrig har været særlig god til at bevare sine hemmeligheder og opfindelser for senere generationer. Derfor finder man kun sjældent komplette efterladenskaber fra fortiden som f.eks. i Ægypten.

Det nye Arctic Code Vault skal forhindre, at det samme kan ske igen. Det gælder f.eks. opskrifterne på kunstig benzin eller en effektiv malaria-medicin, der begge forsvandt i forvirringen under og efter den anden verdenskrig….

(Indledningsfoto til artiklen: Florence D. / Pixabay)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny mobil skal minde om Titanic