Selfies gør jeres næser større

Pc’en har 35 års fødselsdag

Verdens første ”officielle” pc bliver 35 år i dag.

Officielt, fordi både Apple, Commodore, Sinclair og Atari allerede var på markedet  med produkter, da IBM PC dukkede op i august 1981.

De blev blot kaldt ”hjemmecomputere” eller ”mikrodatamater”.  Navnet PC for ”personlig computer” havde IBM sat sig på.

Det var ellers ikke fra den kant, at man forventede at se en computer til menigmand. IBM var allerede i 1981 en edb-gigant. Med maskiner, hvor de mindste var på størrelse med en velvoksen vaskemaskine, og de største mainframes kunne fylde en hel villa.

ibm pc 5

IBM PC var samtidig det reelle gennembrud for Bill Gates og co.

Det dengang lillebitte Microsoft levede af at producere en variant af Basic programmerings-sproget, men kunne som det eneste levere et brugbart styresystem til IBMs nye ”baby”. QDOS, der blev til PC-DOS hos IBM og senere MS-DOS hos alle andre.

Til stor overraskelse for de fleste – og måske allermest IBM selv – blev PC en kæmpesucces. Den dannede grundlag for alle andre senere pc’er, som er de mest solgte computere nogensinde i verden.

Mange IBM-folk rynkede på næsen over den nye lille computer, der slet ikke var så lille – rent fysisk – når man sammenligner med moderne laptops og desktops. Den fyldte godt op på skrivebordet.

 

Fra tiden dengang er overleveret mange sjove citater og episoder. Bl.a. mente en højtstående IBM direktør ikke, at nogen som helst gad at have en mikrocomputer stående i deres hjem. En anden erklærede, at PC’en ikke ville være andet end en skændsel for IBM.

ibm pc 2

Pc’en blev præsenteret for verden ved en pressekonference i New York den 12. august 1981 – dengang under typebetegnelsen IBM 5150.

Siden har pc’en gået sin sejrsgang verden over, selvom IBM ikke længere selv sælger personlige computere. I 2005 solgte IBM nemlig sin pc-division fra til kinesiske Lenovo.

Totalt set mener man, at der er solgt over to milliarder pc’er i de seneste 35 år. Kun en mindre del med IBMs logo på.

Den første IBM PC havde en 8-bit Intel 8080 processor på 4,77 MHz. Hukommelsen var på 16 kb, og lageret bestod af to 5,25 tomme disketter. Harddiske på beskedne 10, 20 eller 40 MB – ikke GB eller TB som i dag – kostede flere månedslønninger dengang.

De første PC’er kunne ikke vise farver, sådan som konkurrenter fra f.eks. Commodore og Sinclair kunne. IBM tænkte slet ikke i grafik – monokrome skærm i sort og grøn tekst eller gul baggrund med sort tekst måtte være alt rigeligt.

 

ibm pc charlie foto nyy 7

IBM solgte over 40.000 PC’er på åbningsdagen og over 100.000 eksemplarer det første år. Samtidig var der allerede kommet over 400 programmer fra uafhængige softwarehuse på markedet.

Dermed havde IBM skabt it-verdenens første ”standard”, og i mange år efter havde konkurrenterne travlt med at understrege, at deres pc’er var ”IBM kompatible.”

Da IBM (omsider) havde fattet, hvilken guldgrube de sad med, gjorde ”Big Blue” (IBMs kælenavn dengang) noget andet helt utænkeligt.

IBM satte en global reklame kampagne i gang, hvor man benyttede Charlie Chaplin figuren som gennemgående tema. Genialt og helt klart medvirkende til at afmystificere computere hos det store brede publikum.

Den første IBM kostede 1.565 USD – svarende til det tre-dobbelte i dag. Det lyder dyrt, og det var det også for 35 år siden. Omvendt kostede den mindste IBM computer over PC’en næsten 90.000 USD.

Jeg er gammel nok til at kunne huske de første IBM PC’er, der kom til Danmark. Dem købte man ikke hos IBM selv, men hos Akademisk Boghandel ved Århus Universitet.

Imponerede var vi heller ikke, da jeg som en af Danmarks yngste edb-journalister fik lånt et eksemplar til test.

 

ibm pc 6 ny

Ingen af os kunne dengang forestille os, at den klodsede IBM i det lysegrå kabinet skulle danne skole for alle andre ”små” computere i fremtiden – både i erhvervslivet, den offentlige sektor og hjemme i folks boliger.

De danske priser dengang begyndte ved ca. 20.000 kroner for en IBM PC. Ville man have en harddisk på 5, 10 eller 20 MB med, skulle man betale mindst 75.000 kr.

Fødselsdagsbarnet kunne i øvrigt stille op til det amerikanske præsidentvalg. Det kræver nemlig, at man er født i USA og er mindst 35 år.

Gad vide, om IBM PC ikke kunne klare sig udmærket i konkurrence med Donald Trump og Hillary Clinton.

Stort til lykke med fødselsdagen….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Selfies gør jeres næser større