Obamas laver podcasts til Spotify

Nu lukker Facebook også for Huawei

Huawei må føle sig mere og mere alene i verden. Den ene store amerikanske it-producent vender nemlig ryggen til verdens næststørster mobil-fabrikant, samtidig med at mange vestlige teleselskaber må gen-overveje deres engagementer med Huawei.

Alt sammen sker det, fordi præsident Trump fører handelskrig med Kina og i den forbindelse har forbudt alle amerikanske firmaer at handle med Huawei.

I dag måtte Facebook også krybe til korset, selvom det bestemt ikke er med Mark Zuckerberg og co’s velvilje. Facebook har i mange år arbejdet på at få åbnet dørene til det kinesiske marked, der har udelukket alle vestlige sociale medier.

Nu har Facebook forbudt Huawei at præ-installere sine populære apps på mobiltelefoner og tablets. Det vil først og fremmest sige Facebook selv, men også Instagram, WhatsApp og Messenger.

Facebook må nu også sortliste Huawei til sine populære apps. Twitter har endnu ikke været ude med en meddelelse, men det sker nok meget snart.

Facebooks nye bandlysning gælder kun Huawei smartphones, der endnu ikke har forladt den kinesiske telegigants fabrikker. Telefoner, der er på vej ud til eller allerede ligger hos Huawei distributører og forhandlere er ikke omfattet af forbudet. Det samme er selvfølgelig tilfældet med de millioner af Huawei mobiler, som folk har købt og bruger verden over. Også de danske.

Facebook understreger, at nuværende Huawei brugere fortsat vil kunne downloade apps fra Googles Play butik. Også til nye Huawei telefoner, men kun dem som allerede er i omløb. Ikke Huaweis fremtidige.

Også Google selv har lukket for det varme vand til Huawei. Under hårdt pres fra Det Hvide Hus har Google udelukket kineserne fra fremtidige udgaver af Android styresystemet plus populære Google apps som YouTube, Gmail, Maps osv.

Google har dog advaret om, at Huawei boykotten kan få alvorlige følger. Ifølge den britiske avis Financial Times mener Google, at isolationen af Huawei kan betyde en øget risiko for datasikkerheden i mobiltelefoner.

Huaweis magtfulde bestyrelses-formand tilbyder nu USA at underskrive en “anti-spionage” aftale. Han vil have udryddet anklagerne om, at Huawei er en forlænget arm for den kinesiske regering, der vil overvåge andre lande via telenettene.

Det skyldes, at Huawei-brugere i fremtiden vil være udelukket fra sikkerheds-opdateringer af Android styresystemet. Desuden mener Google, at Huaweis nye hjemme-udviklede styresystem vil være ret modtageligt for hackere og andre cyber-kriminelle.

Google opfordrer derfor Det Hvide Hus til enten at udsætte bandlysningen igen eller holde Huawei helt ude af handelskrigen mod Kina. Boykotten er allerede forsinket én gang. Den skulle oprindeligt være begyndt i maj, men er skubbet til august.

Adskillige kendte amerikanske it-virksomheder følger allerede Trump regeringens ordre til at isolere og straffe Huawei. Det er bl.a. chip-fabrikanterne Intel, Qualcomm og ARM, men også software-firmaer som Microsoft. Sidstnævnte leverer Windows 10 til laptops fra Huawei.

USA har gang opgange beskyldt Huawei for at blive kontrolleret af den kinesiske regering. Huawei skal angiveligt bruge sin avancerede teknologi til at aflytte og stjæle vitale informationer fra de vestlige teleselskaber, der bruger Huawei udstyr i deres mobilnet.

Huaweis fremragende P30 Pro er en bestseller i både Danmark og ude i verden. Telefoner af denne model og andre Huawei mobiler, der fremstilles efter august, vil blive udelukket fra bl.a. Android, YouTube og Facebooks forskellige apps.

Huawei har hele tiden afvist disse beskyldninger, men forsøger også at dulme vandene. Således sagde Huaweis bestyrelses-formand Liang Hua i går til amerikanske journalister, at hans koncern er villig til at underskrive en “ikke-spionage” aftale med USA og alle andre regertinger, der gerne vil have en sådan kontrakt.

Samtidig kører Huawei dog også en Plan B. Den består bl.a. i at udvikle egne chips og det Android-kompatible ARK OS eller OAK OS styresystem. De skal gøre Huawei uafhængig af amerikanske underleverandører….

Uanset, hvad Huawei måtte sige officielt, har den amerikanske boykot ramt den stærkt ekspanderende koncern fra Kina hårdt. Således gik Huaweis salg af mobiltelefoner frem med 45 pct i det seneste år og leverer i dag koncernens største omsætning.

I Danmark nåede USA’s bandlysning og de mange negative artikler, der foruroliger potentielle kunder, ikke at påvirke Huaweis salg nævneværdigt i april og maj.

Som Leifshows.dk har berettet flere gange, solgte i hvert fald to af Danmarks største teleselskaber rekord-mange Huawei telefoner i de seneste par måneder. Det har bl.a. givet Huawei en markedsandel på 23 pct. i maj. Kun Apple og Samsung sælger flere mobiler til danskerne.

Om Huawei kan bibeholde den position her i juni og i de kommende måneder, hvor den amerikanske boykot vil slå stærkere igennem, må tiden vise. Udenlandske medier beretter i hvert fald, at Huawei er begyndt at dumpe prisen på sine smartphones på flere markeder….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Obamas laver podcasts til Spotify