Beoplay inspireret af havet

Når apps bliver en fare for din mobil

Gennem årene har det gang på gang heddet, at Android telefoner var meget mere usikre og udsat for virus og anden malware end Apples konkurrerende iPhones.

Google har egentlig ikke direkte afvist den påstand, al den stund en del analyser og testkørsler bekræftede problemet. Den tid er overstået nu.

Google siger ligefrem, at Android er mindst lige så sikkert som konkurrenternes – og da der ikke findes andre rivaler på markedet, må Google vel mene Apples iOS.

Google dokumenterer gerne med tal: I 2016 lå sandsynligheden for, at man downloadede en potentielt skadelig app på 0,04 pct. Det er i sig selv et meget lavt tal, men Google har halveret det til 0,02 pct. i 2017.

Hvis folk var lidt mindre naive, når de downloadede uidentificerede apps, ville smartphones blive ramt meget sjældnere af virus og anden malware. Det gælder både Android og iPhones.

Google understreger samtidig, at en så lav risiko kun kan opnås, hvis brugere af Android telefoner opfører sig ordentligt og tænker sig om, inden de downloader alle mulige ting fra internet.

Google oplever nemlig præcist samme situation, som Microsoft kan fortælle romaner om vedr. Windows og virus – og som Apple også er rendt ind i, efterhånden som især MacBooks og iPhones er blevet hvermands eje.

Google skal naturligvis sige, at man altid skal købe sin software og sine apps via Play butikken. Ligesom Apple gør med sin App Store. I begge online forretninger bliver apps testet, inden de bliver sat til salg. Well – i de fleste tilfælde.

I maj sidste år indførte Google et Play Protect system, der bruger kunstig intelligens og maskin-læring til at fange farlige apps. I sit første halve år har system fundet 60,3 pct. af alle de grimme apps, det er blevet testet på – og det tal ventes at blive meget højere i år.

Google bruger nu Play Protect med kunstig intelligens til at kontrollere uploads og downloads i sin Play butik.

Google har desuden et helt andet problem, som Apple slipper for. Mens iOS udelukkende bruges af Apple selv, er der tusinder af fabrikanter, som bygger smartphones, tablets, højttalere, køleskabe oog alt muligt andet med Android i. I alt taler vi om godt to milliarder enheder på nettet i dag.

De er langt fra alle udstyret med de seneste nye Android udgaver eller bliver opdateret regelmæssigt med paches og andre fejlrettelser. Dertil kommer, at Android enheder kun er fuldt kompatible med hinanden, så længe fabrikanterne ikke laver deres egne versioner, lægger nye brugerflader ovenpå osv.

Alt sammen giver det hackere og udviklere af malware meget bedre eksistens muligheder end på iOS, som Apple har 100 pct. kontrol med.

Da Android oprindeligt var et ”open source” projekt, har Google en hærskare af uafhængige entusiaster tilknyttet, der løbende tjekker nye apps og andre Android ting på markedet. De agerer som et ekstra og meget effektivt filter, der fanger de fleste forsøg på at smugle skadelig malware ind.

Google har samlet sine erfaringer i fjerde Android Security rapport. Den er på 56 sider og kan downloades gratis her….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Beoplay inspireret af havet