Samsung holder skansen i toppen

Mange penge til bedre vejr

Meteorologisk Institut (DMI) råder over en såkaldt supercomputer, der kan bearbejde enorme mængder data til at forudse vejret i de kommende dage og måske uger.

Det lykkes dog langt fra altid særlig godt – og det er DMI ikke ene om. Befolkningerne i flere af vores nabolande brokker sig også over vejret og de forkerte prognoser, de læser, ser og hører om i masse-medierne.

Briterne har nu tænkt sig at gøre noget ved det. Altså ikke vejret, selvom englænderne nok er ved at være træt af regn, storm og oversvømmelser i februar.

Den britiske pendant til danske DMI har derfor fået lov til at købe verdens mest avancerede computer til meteorologiske opgaver. Den får DMI’s superdatamat til at ligne en lille sidegade-pc.

Prisen er også derefter: 11 milliarder kroner – 1,2 mia. engelske pund. Ti gange dyrere end ”Met’s” nuværende Cray XC40 computer. Til gengæld skal forudsigelser om f.eks. dårligt vejr og klima-forandringer blive meget mere sikre og detaljerede end i dag.

De britiske meteorologer glæder sig til, at deres nye legetøj kan bygge en digital kopi af jordens atmosfære på skærmene foran dem. Komplet med detaljerede informationer om luft-temperatur og -tryk, vindhastighed og meget mere.

De britiske meteorologer bruger i øjeblikket en Cray XC40 supercomputer fra 2014. Dens afløser bliver ti gange dyrere og 20 gange stærkere. (Foto: Cray)

Computeren skal gøre det muligt at lave forudsigelser om vejret helt ned til lokale områder på 1.000 gange 1.000 meter. I dag arbejder Met med kvadrater på maksimalt 10 km. Omkring lufthavne skal den nye talknuser levere præcise informationer med 300 meters præcision.

Met håber også, at de nye prognoser kan være til hjælp ved konkrete rednings-aktioner i fremtiden. De kan f.eks. fortælle, hvor mobile oversvømmelses-barrierer placeres bedst – eller de kan rådgive elselskaber om, hvordan de skal fordele energi-forsyningen under storme og natur-katastrofer.

Derudover skal supercomputeren bruges til at afbøde konsekvenser af klima-forandringer og indføre en mere CO₂-ren atmosfære i Storbritannien.

Endelig kan britiske universiteter købe sig ind på supercomputeren til f.eks. design af ny medicin, kunstig intelligens, forskning i energi-ressourcer osv.

Den britiske regering har endnu ikke afsløret, hvilken type supercomputer man vil købe. Den nuværende Cray har været i brug siden 2014 og skal efter planen pensioneres i 2022.

Når den nye computer vil være fuldt udbygget i 2027, vil den være 20 gange stærkere end den nuværende. Bare vejret så også vil være lige så meget bedre til den tid, men det kan hverken briter eller danskere vel håbe på….

(Indledningsfoto til artiklen: Hermann Traub / Pixabay)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung holder skansen i toppen