Danskerne stjæler færre cykler

Lydbog på en anden måde

Nogle gange tager vi det som givet, at vi kan se ting. F.eks. kan I være glade for, at I kan læse denne artikel. Sådan er det bare ikke, når man er svagt seende eller helt blind.

Prøv så at tænke videre på, hvordan det må være at skulle betjene moderne ting som f.eks. en smartphone eller en tablet, når man ikke kan se, hvor mange peger på touch skærmen.

Det er ikke så nemt som for normalt seende at skippe en sang på mobilen, finde en nyhed på internet, søge på Google eller bruge en opskrift fra tabletten til at lave aftenens menu.

(Foto: Stephen Ow)

Kort sagt er vi meget mere afhængige af vores syn, end mange af os går og tror i det daglige. Først, når det er væk, finder vi ud af, hvor svært undværlige vores øjne er.

Den unge designer Stephen Ow fra Singapore oplevede denne fornemmelse af blindhed på nærmeste hold og besluttede sig derfor for at skabe et redskab, der kunne kombinere en bog med musik.

Hvorfor netop en bog? Fordi den ofte er det første, som en svagt-seende griber efter, når han eller hun vil lade sig undervise eller informere. Fordi bøger findes i særlige udgaver til blinde takket være Braille skriften med mønstret af små ”knopper” på overfladen.

 

De to designere har så integreret super-flade højttaler-enheder i deres nye bog, så den kan bruges til at afspille musik eller tale. Den bliver en ny type lydbog, der virkelig ligner en klassisk bog. Samtidig har de meget oplagt kaldt deres opfindelse for ”note” – node.

Teknisk set er Note en smart højttaler forklædt som bog. Hver side kan f.eks. rumme en bestemt melodi, en play-list eller et helt musikalsk værk, som den svagtseende kan afspille, hoppe frem og tilbage i ved hjælp af Braille tekster. De kan så også bruges til at fortælle flere informationer om musikere, komponist, historie osv.

Nu vil mange sikkert spørge, hvorfor designerne ikke udnyttede moderne digitale assistenter og stemme-styring til deres musik-afspiller. Google Assistant eller Apple Siri sidder jo i de fleste moderne smartphones nu om dage og kan sagtens bruges af svagtseende.

Den nye lydbog kan f.eks. forbindes via Bluetooth med en højttaler, så musikken kan spilles ved større lydtryk. (Foto: Stephen Ow)

 

Det er korrekt, men Ow synes ikke, at stemmestyring giver den rette personlige fornemmelse. Med anvendelsen af Braille kan Note bogen også bruges af blinde, der taler dårligt. Desuden forstår langt fra alle stemme-styrede højttalere andet end de store hovedsprog som f.eks. engelsk.

Note betjenes fuldstændig som en klassisk bog af papir. Man blader rundt i den og vælger på den måde musik. Lydstyrken justeres ved at åbne bogen mere eller mindre, og dens virkemåde kan minde om de fødselsdagskort med indbygget musik, som var meget populære en overgang.

Note er kun en prototype, men viser, hvordan moderne digital teknologi kan hjælpe mennesker i nød i vores samfund….

(Indledningsfoto til artiklen: Stephen Ow / Behance)

 

(Foto: Stephen Ow)

https://www.behance.net/stephenow

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danskerne stjæler færre cykler