En taske fuld af kolde øl

LEGO vil hjælpe blinde

LEGO klodserne har i årtier underholdt millioner af børn verden over. Voksne bruger dem også – f.eks. til at bygge avancerede modelbiler, mens arkitekter bygger modeller af deres kommende projekter ved hjælp af særlige LEGO brikker.

Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg ikke havde tænkt på, at LEGO kunne bruges direkte i klasseværelset. Til at lære mennesker sprog.

Nu er det ikke et helt almindeligt sprog, vi taler om – selvom det godt kan prale af at være et verdenssprog. Det er nemlig Braille sproget, som dårligt seende og blinde bruger til at læse med. Bøger, aviser, blade, dokumenter, mails osv.

LEGO Group og en af den danske legetøjs-gigants velgørende organisationer – LEGO Foundation – er gået sammen om at udvikle LEGO Braille Bricks, der skal hjælpe svagtseende med at læse Braille på en helt ny måde. Nemlig ved at lege og bygge.

Ideen er i virkeligheden ikke LEGO’s. Helt tilbage i 2011 kom forslaget fra Dansk Blindesamfund, og i 2017 taget frem igen af Brasiliens Dorina Nowill Foundation for the Blind.

Nu er der så for alvor sket noget i sagen. LEGO har fremstillet de første prototyper, som nu testes på blinde og svagtseende i Danmark, Brasilien, Norge og England. USA følger efter i begyndelsen af september.

De nye LEGO klodser skal også bruges til at vende en trend hos blinde og svagtseende. Færre end tidligere lærer at Braille, fordi de har tusinder af lydbøger og pc-programmer til at hjælpe sig.

Ifølge Philippe Chazal fra European Blind Union er det en dårlig udvikling. Alle undersøgelser viser nemlig, at svagtseende, der kan bruge Braille, får højere uddannelser, lever mere uafhængigt og har bedre chancer for at finde et godt job.

LEGO Braille er almindelige klodser, der er blevet forsynet med forskellige antal knopper i toppen. Hver brik står for et bogstav, tal eller tegn i Braille alfabetet og kan på ægte LEGO-vis blive kombineret, så der kommer hele ord og sætninger ud af det.

Hvad der samtidig gør ideen ekstra tiltalende, er, at Braille klodserne kan bruges sammen med LEGO’s øvrige brikker i System in Play familien. På den måde kan undervisning og oplæring kombineres med leg – også sammen med andre seende børn.

Hver LEGO Braille klods har også en meddelelse eller et tegn printet på toppen, som hjælper seende med at forstå, hvad der blinde gerne vil fortælle. Det må være en stor hjælp for både forældre, kammerater og lærere.

LEGO klodserne til svagtseende kan arbejde med en hel stribe sprog. Dansk, norsk, engelsk og portugisisk indledningsvis. Tysk, fransk og spansk kommer efter sommerferien.

Den færdige udgave af LEGO Braille Bricks skal indeholde omkring 250 klodser i fem forskellige farver. De dækker selvfølgelig det komplette Braille alfabet, tallene fra 0 til 9 og en række forskellige matematiske tegn.

LEGO Fonden bakker projektet op økonomisk, således at mange institutioner og skoler for blinde kan få et eller flere Braille Bricks sæt gratis i løbet af 2020….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En taske fuld af kolde øl