Får vi to budget-iPhones?

LEGO klodser holder i 1.300 år

Da jeg var en lille dreng, husker jeg, at min mor smed mine elskede LEGO klodser i opvaskebaljen med meget varmt vand. De var simpelthen blevet for fedtede og snavsede af små drengefingre og af at ligge på gulve osv.

Dét kunne LEGO klodserne ikke lide. De buede på grund af det skoldhede vand. Måske de blev rene, men de kunne ikke holde fast længere, og mange konstruktioner med klodserne blev vind og skæve. Da blev min mor ikke populær, selvom hun forsøgte at kompensere ved at lave mine yndlingsretter til aftensmad og uddele stribevis af Nuggi is.

Men LEGO klodserne overlevede altså torturen, og det gør de også, hvis de lander i naturen. De bliver f.eks. ikke opløst før efter mindst 1.300 år på havets bund.

Kast ikke LEGO klodser eller figurer i vandet. De kan overleve dernede i mange hundrede år. (Foto: Ejaugsburg / Pixabay)

Det viser en ny britisk undersøgelse fra University of Plymouth. De tjekkede, hvor lang tid plastik affald kan ligge i verdenshavenes saltvand, før naturen kan tilintetgøre dem. Som eksempel brugte forskerne LEGO klodser, der var skyllet op på strandene langs den sydvestlige del af England.

Forskerne ønsker ikke at angribe LEGO som sådan for at være en miljø-synder. Ideen med analysen var at pege på, hvor vigtigt det er at sortere sit plastik affald, så det ikke ender i åer, søer, floder og verdenshave.  LEGO klodser blev taget som eksempel, fordi der hvert år bliver fundet tusinder af dem, når strande bliver renset op.

Videnskabsfolkene fra Plymouth valgte 50 af de opskyllede LEGO klodser, rensede dem og både målte størrelse og vægt efterfølgende.

Hvert år skylles mange tons affald op på strandene. Meget af det er af plastik – både vandflasker og LEGO klodser. (Foto: Sergei Tokmakov / Pixabay)

Et XRF spektrometer blev brugt til at finde ud af, hvor gammel hver enkelt LEGO klods var. Det skete ved at analysere deres materiale-sammensætning, der har ændret sig gennem årene.

Forskerne sammenlignede så de opsamlede klodser fra havet med originale LEGO brikker fra 1970’erne og 80’erne. På den måde kunne de måle sig frem til, hvor meget hver klods typisk blev slidt og nedbrudt af et længere ophold i Atlanten.

Resultatet var, at LEGO klodser – og derfor også andre former for plastik – kan overleve mellem 10 og 1.300 år i saltvandet. Alt afhængig af, hvor meget de blev skubbet rundt og slidt undervejs.

Mange af klodserne går i stykker gennem årene. De bliver så til små fragmenter – mikro-plastik – der finder vej til fisk og andre havdyrs maver eller til drikkevand, som vi mennesker nyder….

(Indledningsfoto til artiklen: White77 / Pixabay)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Får vi to budget-iPhones?