Snapchat klar med tredje omgang briller

Kinesiske mobiler stråler mest

I gamle dage var mobiltelefoners stråling et meget varmt emne i danske aviser og tv. Med jævne mellemrum lærte vi om rapporter, der enten beskrev, hvor farligt det var for hjernen at have mobilerne for øret i timevis hver dag. Eller viste de præcist modsatte resultater.

I dag hører vi kun meget sjældent om farlig stråling fra mobiltelefoner. Ikke fordi moderne smartphones udsender færre radiobølger end mobilerne før iPhone. Tværtimod.

Men enten interesserer telefonernes stråling ikke længere forbrugere og industri, der i stedet fokuserer på større og større skærme, bedre kameraer og mere kunstig intelligens i mobilerne.

De fleste er nok enige om, at for stærk stråling ikke kan være sund. Der findes dog ikke nogen global standard for de maksimale værdier, som kan accepteres.

Eller vi bærer ikke mobilerne ved øret så ofte som før. Vi taler mindre i telefon i klassisk forstand og bruger smartphones til alle mulige andre ting. Og når vi ringer, er det som oftest med øretelefoner og headsæt på. Selve “stråledyret” – altså mobilen – befinder sig fysisk langt fra hovedet. I lommen f.eks, mens vi taler i telefon.

Ikke desto mindre findes der officielle institutter og laboratorier, der løbende tester markedets mobiltelefoner for deres stråling. Det gælder f.eks. for det tyske Bundesamt für Strahlenschutz, der hvert halve år laver en status over de mobiler, der stråler mest – og naturligvis også mindst.

Den seneste nye rapport fra de tyske strålings-specialister afslører, at kinesiske smartphone modeller er de værste til at udsende angiveligt farlige radiobølger ind i folks ører og hoved.

12 af telefonerne på mobilernes ”grimme” Top-15 kommer nemlig fra kendte kinesiske mærker som Huawei, Xiaomi, OnePlus og ZTE. De sidste tre pladser langt nede på listen deler Apple og Sony mellem sig.

(Infografik: Statista.com)

Tilsyneladende tager det sin tid for det tyske institut at afprøve smartphones for deres stråling. Ingen af de nyeste modeller er nemlig med i oversigten. Det er typisk mobiler, som kom på markedet for mindst et halvt år eller længere siden. På den anden side er det jo også de telefoner, de fleste har i brug.

Bundesamt für Strahlenschutz gør opmærksom på, at der ikke findes en globalt anerkendt standard for ”et sikkert niveau af mobilers stråling.” Derfor har tyskerne indført deres egen, som alle telefoner, der sælges syd for grænsen, skal overholde.

Den standard håndteres af det tyske Blauer Engel kontor, der udsteder certifikater om miljøvenlighed og brugervenlighed af mange forskellige produkter. Helt i stil med det nordiske Svanemærke.

De tyske regler kræver, at mobiltelefoner maksimalt må have en stråling på to watt pr. kilogram. Den såkaldte SAR måling (Specific Absorption Rates) foretages både direkte ved øret og med mobilen placeret et andet sted på kroppen – f.eks. i en lomme-

Ingen af mobilerne i den tyske Top-15 stråler mere end det tilladte. De fleste langt mindre….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snapchat klar med tredje omgang briller