B&O viser kæmpe-tv

Internet kan ikke blive rapt nok

Antallet af danske fiber-abonnementer med download hastigheder på mindst 100 Mbit i sekundet steg stærkt sidste år, og mon ikke det er gået endnu stærkere i år med tusinder af danskere, der blev tvunget til at arbejde hjemmefra som følge af Corona krisen?

Ved udgangen af 2019 havde 445.000 danskere en lynhurtig fiber-forbindelse til deres internet og tv, viser en netop offentliggjort analyse fra Energistyrelsen.

Sidste år voksede antallet af de rappe fiberforbindelser med 30 procent i Danmark. Det svarer til 103.000 abonnenter. 42 procent af Danmarks bredbånds-brugere havde en netforbindelse på mindst 100 Mbps ved udgangen af 2019.

Der var engang, hvor vi kun brugte mobiler til at tale i telefon i og til at sende sms. Det har ændret sig voldsomt i de senere år. (Infografik: Energistyrelsen)

Det kunne være interessant at se, om antallet ikke er vokset med yderligere 30 procent eller mere her i årets første fire-fem måneder. Men de tal kan Energistyrelsen desværre ikke levere.

Helt sikkert er i hvert fald, at danskernes internet-forbrug er steget med mellem 30 og 50 procent som følge af Corona-hjemsendelserne. Det fremgår af teleselskabernes egne tal.

Energistyrelsen har i dag udsendt sin ”Telestatistik – andet halvår 2019”. Det sker midt i Corona-perioden, der har påvirket tallene voldsomt siden januar. Samtidig tilbyder flere teleselskaber i dag fiber-forbindelser på 100 Mbit til priser på kun omkring 250 kroner om måneden.

Fibernettene stormer from og har snart indhentet kabel-tv nettene med kobber i. (Infografik: Energistyrelsen)

Den nye rapport gør opmærksom på, at man også kan få de superhurtige internet-forbindelser på anden måde end via fiber.

Langt de fleste nye abonnementer kommer fra fibrene – 77 procent – mens de resterende kommer fra bredbånd via kabel-tv nettet og lokalnet (LANs) som del af interne net i boligforeninger.

Totalt set har fibrene endnu ikke indhentet kabel-tv med kobber i, men mon ikke det er sket her i foråret. Ifølge Energistyrelsen havde kabel-tv nettet en markedsandel på 44 procent af de hurtige forbindelse med mindst 100 Mbit/s ved nytårs-tide. Fibrene havde nået 41 pct – fem procent mere end ved årsskiftet 2018/19.

Fiberkabler – de orange – vokser stærkt i popularitet hos danskerne. (Infografik: Energistyrelsen)

I løbet af 2019 voksede danskernes data-forbrug over mobilnettet med 33 procent. I alt down- og uploadede vi 898.000 terabyte data – det er  898.000.000.000.000.000 bytes!

Hver enkelt mobil-abonnent øgede sidste år sit data-forbrug fra i gennemsnit 7,5 GB til 9,5 GB. Det svarer til en stigning på 33 pct. Længe leve musik- og video-streamning på smartphones, tablets og laptops.

Data-trafikken via fastnet voksede knap så hurtigt. Nemlig med 19 procent til 6,9 millioner terabytes (TB), viser Energistyrelsens opgørelse.

Sådan er bredbånds-hastighederne fordelt på det danske marked. (Infografik: Energistyrelsen)

En husstand eller en virksomhed med bredbånds-abonnement via fastnet sendte eller modtog i gennemsnit 243 GB data om måneden. I 2018 var det tilsvarende tal 205 GB.

Alle de nævnte tal drejer sig om mennesker – altså folk, der sender, modtager og streamer via de danske netværk. De får imidlertid en stigende konkurrence fra maskiner, der kommunikerer med maskiner – det såkaldte M2M.

Det sker typisk via ”tingenes internet” (IoT), hvor tjenester som automatisk kommunikation og aflæsning af måledata til og fra biler, Dankort-terminaler eller elmålere er i stærk vækst.

Antallet af mobil-abonnementer til M2M nåede i 2019 på 1.459.000i Danmark alene. Det er en fordobling i forhold til 2012 og 11 procent flere end i 2018….

(Indledningsfoto til artiklen: Leon Seibert / Unsplash)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B&O viser kæmpe-tv