Så få betaler for deres nyheder

Hvad hvis kineserne ikke længere må bygge Android telefoner?

Præsident Trump er begyndt at gå ret målrettet efter kinesiske teknologi virksomheder på det seneste – og naturligvis også dem, der er store i smartphones. Deres navne kender alle, og folk vil derfor være meget opmærksomme, når USA bandlyser dem.

Det skete forleden for den kinesiske mobilproducent ZTE, som USA beskylder for at have overtrådt reglerne ved at sælge udstyr til bl.a. Iran. ZTE har dermed brudt den internationale embargo af land

ZTE står nu til at miste alle sine muligheder på det amerikanske marked. Men det er måske det mindste problem, for ZTEs telefoner har aldrig været solgt i voldsomt store antal i USA. Meget værre er, at ZTE ser ud til at miste sin licens til at bruge Android styresystemet i sine telefoner.

Som verden ser ud i dag, er mobil-industrien delt i to. Der findes Apple med sit iOS styresystem, som udelukkende bruges på iPhone og iPad. Og så er der Googles Android, der bruges af alle andre. Forsøg på at etablere et tredje styresystem lykkedes aldrig for Microsoft med Windows Mobile. Andre alternativer som f.eks. Samsungs eget Tizen styresystem er forsvindende små.

ZTEs Nubia telefoner vil ikke være meget værd uden Android ombord.

Derfor kan man godt forstå, hvis topledelsen hos Huawei er begyndt at blive nervøs, når den ser ZTE-kollegernes skæbne. Hvis det står til præsident Trump, skal Huawei nemlig smides helt ud af USA og miste sin Android licens. Angiveligt skal Huawei nemlig også have overtrådt embargo reglerne.

Med Huaweis position som verdens tredjestørste smartphone leverandør – kun Samsung og Apple er større – ville det være en katastrofe, hvis Android forsvandt. Nye Huawei telefoner vil så komme uden styresystem ombord. Det ville være helt umuligt.

Meget kunne dog tyde på, at Huawei har forudsat den situation. Ifølge den store kinesiske avis South China Morning Post har Huawei nemlig i hemmelighed udviklet et eget styresystem, der kan bruges både mobiltelefoner, tablets og pc’er.

Huawei begyndte på udviklingen af det unavngivne styresystem helt tilbage i 2012, da selskabet kom i de amerikanske myndigheders søgelys første gang – i øvrigt sammen med ZTE. Styresystemet blev lavet som et ”worst case scenario” og skulle helst aldrig komme i funktion.

Kunne man forestille sig, at en fremragende ny telefon som Huaweis P20 kunne køre uden Android?

Huawei har hverken bekræftet eller afvist styresystemets eksistens. Kun, at man ikke havde planer om at forlade Android i den ”nærmere fremtid”.

Det ville ikke være nogen overraskelse, hvis Huawei havde sit eget styresystem liggende i skuffen. Det samme har Samsung med sit Tizen, som sydkoreanerne faktisk producerer lavpris telefoner til. Også det blev skabt som en nødløsning, hvis ifald forholdet til Google og Android skulle bryde sammen.

Af samme årsag har både Samsung og Huawei også gjort sig uafhængige af leverancer fra amerikanske processor-fabrikanter – først og fremmes Qualcomm. I dag kommer Huaweis toptelefoner med HiSilicon chips af egen avl – og hos Samsung har de telefoner, der sælges uden for USA – f.eks. i Danmark – sydkoreanske Exynos processorer ombord.

En helt anden ting er, at Huawei og ZTE smartphones uden Android ville være en katastrofe for os danskere. Vi vil f.eks. ikke kunne bruge Googles mange populære online services, og hvad med de snesevis af apps, vi bruger hver dag. Vil de stadig være kompatible….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så få betaler for deres nyheder