Spillebord på en ny måde

Hvad gør du med din gamle mobil?

(Foto: Sarah Chai / Pexels)

Hvor gjorde I af jeres gamle mobiltelefoner, da I købte en ny?

Svaret hos de fleste vil nok lyde, at den røg i skabet eller skuffen. Hos nogle har børnene eller den gamle bedstefar fået den aflagte telefon. De har jo som regel ikke samme skrappe behov til mobilens evner og kunnen.

Som første teleselskab i Danmark har Telenor introduceret en organiseret brugt-ordning, hvor man kan få penge i bytte for sin gamle smartphone, hvor man køber en ny.

Selvom Telenors idé er slået godt an, er det dog kun en meget lille del af de flere millioner mobiltelefoner hos danskerne, som ender dér.

Heller ikke andre med speciale i genbrug og gensalg af brugte telefoner kan prale af de helt store salgstal.

Lidt ærgerligt egentlig, for der må ligge rigtig mange ubrugte smartphones ude hos danskerne. Og ikke kun i Danmark – faktisk i mange, mange lande.

Det viser en ny og opsigtsvækkende analyse, som den tyske genbrugs-specialist reBuy har foretaget i 27 lande. Undersøgelsen kigger på, hvad det betyder for klima, miljø og økonomi, når folk ikke sender deres gamle mobiler til genbrug.

ReBuy har gjort det til sin specialitet at købe gamle mobiler, shine dem op og sælge dem igen med tre års garanti. Hvis de ikke kan repareres, henter det tyske firma alle dele af værdi ud, inden resterne sendes til sorteret affalds-håndtering. (Foto: reBuy)

Ifølge analysen ligger indeholder de ikke-brugte telefoner i de 27 lande tilsammen ædelmetaller til en værdi af 1,9 milliard euro – godt 14 milliarder  kroner. I hver smartphone ligger nemlig små mængder af f.eks. guld, sølv, palladium, platin og kobber.

Sverige er det land i verden, hvor der ligger flest kasserede mobiltelefoner pr. indbygger. 1,3 styk pr. svensker, vurderer reBuy.

Samtidig har svenskerne den største dækning af smartphones i hele verden. Hver svensker har 0,99 mobil i aktiv brug. Det er det tætteste, man kan komme på 100 procent.

Danmark lander på en global syvende-plads i den tyske undersøgelse. Hver dansker ejer i snit 1,19 mobil, så der ligger i øjeblikket 6,4 millioner gamle telefoner i danske hjem og virksomheder. Mobiler, vi godt kunne tjene penge på ved at levere dem til genbrug.

New Zealand har de færreste ubrugte smartphones pr. indbygger – 0,54. Canada og USA ligger også lavt med henholdsvis 0,60 og 0,68.

Til gengæld har USA det største antal mobiltelefoner liggende i skuffen – nemlig 223 millioner styk. Landet med næst-flest gamle telefoner er Tyskland med 84,7 millioner – fulgt af Storbritannien med 83,1.

Her er reBuys Top-10 over lande med flest mobiltelefoner, der ikke bliver brugt. Tallet angiver, hvor mange smartphones hver indbygger har i gennemsnit. I parentes vises det totale antal kasserede mobiler i de pågældende lande.

  1. Sverige – 1,31 telefoner – (13,1 millioner styk)
  2. Finland – 1,29 mobiler – (7,1 mio)
  3. Litauen – 1,24 – (3,4)
  4. Estland – 1,24 – (1,6)
  5. Storbritannien – 1,24 – (83,1)
  6. Portugal – 1,19 – (12,2)
  7. Danmark – 1,19 – (6,9 mio. styk)
  8. Østrig – 1,17 – (10,4)
  9. Rumænien – 1,13 – (21,9)
  10. Slovenien – 1,10 mobiler – (2,3 mio. styk)

Med 550 ansatte er reBuy reCommerce i Berlin Tysklands største online forhandler med speciale i genbrug og salg af mobiltelefoner, tablets, spillekonsoller, MacBooks og tilbehør, ReBuy har egne afdelinger i syv markeder – Tyskland, Holland, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien og Storbritannien….

Hos tyske reBuy er det blevet en kæmpe operation at genbruge og gensælge ældre smartphones, tablets og tilbehør. (Foto: reBuy)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spillebord på en ny måde