iPhones ligner da osse hinanden så majed

Her har kvinder det værst og bedst

Det kom sikkert som en overraskelse for mange, da Saudi Arabien meddelte forleden, at landets kvinder får lov til at køre bil fra juni 2018.

Dette forbud har fungeret som et symbol på undertrykkelse af kvinder, og det har uden tvivl også skadet det arabiske kongeriges anseelse verden over.

Situationen for kvinder i Saudu Arabien kan sagtens blive forbedret ud over tilladelsen til at sidde bag rattet, når og hvis landets unge kronprins Mohammed bin Salman vil indføre flere reformer i de kommende år.

I øjeblikket har han travlt med at arrestere højtstående saudi arabere – alle mænd – der bliver beskyldt for korruption. Samtidig vil han forvandle landet fra et middelalderligt samfund til et moderne high-tech eventyr med moderat fortolkning af islam.

Om et halvt år får kvinder i Saudi Arabien lov til selv at køre en bil.

Hans land har også meget at indhente. Saudi Arabien ligger i øjeblikket på en 99. plads af 152 mulige på en global hitliste over de lande, der behandler kvinder bedst og dårligst.

Rapporten måler på en lang række områder, der alle har med kvinders ligeberettigelse, sikkerhed, juridiske muligheder og placering i samfundet at gøre.

Det nye ”Women, Peace and Security Index 2017” er lavet af Fredsforsknings-instituttet i Oslo og Georgetown Institute i USA.

Danmark ligger på en global 12. plads på listen, der har Island som verdens bedste land at bo i for kvinder. Norge er næstbedst og skubber Schweiz ned på position tre. Sverige luner sig på 7. pladsen med præcist samme pointtal som Holland og Canada.

Amerikanerne kommer i mål på 22. pladsen. Holdt nede på listen, fordi USA – ud over Papua New Guinea – er det eneste land i verden, hvor kvinder ikke har betalt barsels-orlov.

Tyskland og Storbritannien ligger på niveau med Danmark, mens Finland er helt oppe på en global 6. plads.

Lande med borgerkrig og ustabile samfunds-forhold plejer at placere sig dårligt på de årlige kvinde-lister. Syrien og Afghanistan ligger da også helt i bund på 2017-oversigten. Det gør Yemen også, som er hårdt ramt af uroligheder, krig, sygdom og hungersnød.

Pakistan ligger også i bund – som nummer 150. Det skyldes først og fremmest en udbredt vold mod kvinder og mange ”æresdrab”.

Nobelpristageren Malala Yousafzai er selv et eksempel på, hvor farligt Pakistan kan være for kvinder. Som 15-årig blev hun i 2012  skudt og nær dræbt i en skolebus, fordi hun havde  protesteret offentligt over pigers og kvinders manglende ret til at få en uddannelse….

h

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhones ligner da osse hinanden så majed