Hvad koster god lyd i ørerne?

Her hader de plastik-poser

Det er blevet meget dyrere at tage en plastikpose i supermarkedet for at få alle sine indkøb af dagligvarer med hjem. I et par enkelte supermarkeds-kæder er poserne af plastik snart helt afløst af ditto i papir.

Dermed hører Danmark til de 69 lande i verden, som har enten bandlyst plastikposer helt eller delvist. Vi har som 31 andre valgt at lægge ekstra afgifter på poserne for at få folk til at genbruge deres gamle lidt oftere.

Indkøbsposer er specielt populære i Afrika, hvor de ligefrem kan fungere som snob-effekt. Hvis man går rundt med en mærkevare-pose eller en fra en dyr butik, ser det ud, som om man har gjort det godt og har penge.

Samme effekt havde vi også i Danmark for nogle år siden. Da kunne man bestemt ikke gå rundt med en Netto-pose. Nej, lad os lynhurtigt få skaffet en frem fra Magasin.

(Ijnfografik: Statista.com)

I dag er den gule pose med den sorte terrier accepteret i selv landets dyrere kvarterer. Den viser, at vi holder øje med varernes pris.

Ifølge en ny rapport fra FN har især de europæiske lande ført an i forsøget på at begrænse brugen af plastikposer. Det er sket efter indtryk af uhyggelige billeder af livet i verdenshavene, hvor dyr og fisk dør med plastik-dele i maven. Desuden har mange set strande forurenet af plastic-affald.

Lobbyen af plastic-fabrikanter er fortsat stærk i mange lande, men de ser ud til at have tabt kampen fuldstændigt i f.eks. Frankrig, Østrig og Italien. Her har man helt forbudt bestemte typer tynde plastikposer. I stedet skal man bruge poser af papir eller genbrugs-materialer.

Store lande som USA, Canada og Australien mangler stadig nationale bestemmelser for begrænsning af plastikposer – hverken forbud eller skat på dem. I nogle af deres delstater er reglerne dog indført.

Forurening af have og strande har åbnet øjnene hos mange mennesker, at der skal gøres noget ved vores forbrug af plastik. (Foto: Catherine Sheila / Pexels)

Indien var også på vej med en anti-plasticpose lovgivning, men stoppede midt i processen, da COVID-19 virussen ramte landet. Indernes sundhed var vigtigere end naturens og omgivelsernes.

Kina er verdens største fabrikant af plastikposer og af plastik i det hele taget. Her har bestemte typer af tynde poser været forbudt siden 2008. I stedet skal kineserne bruge mere holdbare typer, der kan bære en større vægt og kan genbruges.

I begyndelsen af  2020 annoncerede regeringen i Beijing, at den ville udvide lovgivningen markant. Inden udgangen af i  år må indbyggere i Kinas større byer udelukkende bruge poser af genbrugs-materialer. I 2020 skal reglerne være rullet ud i hele det store land….

(Indledningsfoto til artiklen: Hans Braxmeier / Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad koster god lyd i ørerne?