Svenske øretelefoner ligner AirPods

Her er verdens hurtigste internet

Internet hastigheder varierer meget fra land til land. Selv indenfor landets grænser på et lille areal som Danmarks kan de tilbudte netforbindelse variere meget i kapacitet.

Herhjemme ligger grænsen for internet hastighed i private hjem på omkring 1 Gbps, hvis prisen skal være overkommelig. Det vil sige i omegnen af 250 kroner om måneden.

Det er alt rigeligt for langt de fleste. Selv i disse Corona tider, hvor kravene til internet forbindelser er vokset i takt med, at flere mennesker skulle arbejde hjemmefra, mens virus pandemien rasede.

Alligevel kan man ikke lade være med at kigge lidt misundeligt ned ”down under”. I Australien er det nemlig lykkes forskere at speede internet forbindelser på til utrolige 44,2 Tbps – terabits pr. sekund. Det er 44.000 gange hurtigere end de rappe danske fiberkabler.

Hastigheds-forskellen er endnu mere markant i selve Australien. Her ligger de hurtigste forbindelser, man kan købe eller leje, på maksimalt 43,4 Mbps. Med andre ord kan aussierne – i teorien -snart få internet, der er en million gange hurtigere end i dag.

De australske forskere hævder, at de kan opnå den ekstremt høje hastighed i eksisterende fiberka bler. Billedet viser et langt mindre tempo. (RMIT / Ubergizmo)

Når jeg skriver ”i teorien”, er det, fordi verdens hurtigste internet kun er opnået på lukkede netværk på tre australske universiteter – Monash, Swinburge og RMIT.

Australierne har brugt en hel ny type optisk chip med ”micro comb” teknologi for at få sat hastigheden så meget op. Chippen indeholder hundreder af infrarøde laser til at transportere data.

Det bedste ved teknologien er, at de 44,2 Tbps kunne opnås ved at benytte Australiens eksisterende kabel-infrastruktur. Nye fiberkabler var ikke nødvendige.

Det burde jo betyde, at danske teleselskaber også snart kunne indføre de super-hurtige internet uden det store besvær. En stor del af vores lille land har jo allerede – eller er ved at få – fiberkabler rullet ud lige nu.

Ifølge de australske forskere vil den nye ”micro comb” teknologi være kommercielt anvendelig om senest fem år. Kan vi vente så længe, inden vi får et ekstremt hurtigt internet?

Informationerne om det det store australske fremskridt på internet-fronten blev offentliggjort i fredags i fagmediet ”Nature Communications”….

(Indledningsfoto til artiklen: Daniel Dino Slofer / Pixabay)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svenske øretelefoner ligner AirPods