Internet er et problem i USA

Her er de mest beskidte byer i verden

Masser af storbyer verden over har sendt sine indbyggere hjem i privaten for at arbejde. Fabrikker er lukket, og den kørende trafik begrænset. Dertil kommer, at byernes lufthavne står stille.

Alt sammen har det forhåbentligt været med til at begrænse smitten med den frygtede Corona virus – og som side-effekt gjort luften i og over byen meget renere. Smog og forurening er næsten forsvundet:

I nogle kinesiske storbyer kan man pludselig se den blå himmel igen. I Indien er Himalaya bjergene dukket op I horisonten, og i New York hoster folk ikke straks, fordi de går uden for en dør.

Her på Leifshows.dk har jeg gennem de senere uger vist flere grafikker, der viste udviklingen i luftforureningen, mens COVID-19 overtog landene. Nu kommer så en ny, der anskueliggør mængden af NO₂ i luften.

NO₂ er en gas, som typisk kommer fra benzin- og diesel-køretøjers motorer og fra fabrikker. Mængden af NO2 er derfor en god indikator for menneskelig aktivitet uden for hjemmet.

Man har kunnet registrere forbedret luftkvalitet i bl.a. Kina, Indien, Spanien, Frankrig, Storbritannien, USA og Mexico i løbet af april – og sammenlignet med samme måned for et år siden,

(Infografik: Statista.com)

Ifølge  har man kunnet se den mest forbløffende forsket i Indiens hovedstad New Delhi, der normalt er en af de mest forurenede byer i verden.

Den snavsede luft i New Delhi kommer primært fra dårligt renset udstødning, som biler, lastvogne, busser, tog og motorcykler sender ud i luften. Derfor er NO2 niveauet faldet mest her.

Luftforurening måles normalt på koncentrationen af PM 2.5 partikler. Det er bittesmå flyvende ting, der har en diameter på mindre end 2,5 mikrometer (um). Ud over trafik kommer PM 2.5 fra fabrikker, madlavning, brande eller naturfænomener som storme.

I Wuhan, hvor man mener, at COVID-19 smitten stammer fra, begyndte livet igen at åbne her i april. Det illustreres meget tydeligt på NO₂ niveauet, der er steget på ny efter et markant dyk i februar og marts.

World Air Quality Index måler løbende forureningen i hundreder af storbyer verden over. Listens kedelige Top-200 domineres helt af indiske og kinesiske byer. Den første europæiske by – Lukavac i Bosnien – kommer på plads 235.

Verdens mest forurenede storby er Ghaziabad i Indien med et såkaldt et PM 2.5 gennemsnit på 110,2 i 2019. Det giver nærmest konstant røde lys i indeksets oversigt. Til sammenligning har København konstant grønt lys med et gennemsnit på 27 PM 2.5 partikler sidste år….

(Indledningsfoto til artiklen: Holger Link / Unsplash)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Internet er et problem i USA