Det smarte ligger i urspænden

Helt ny type batterier på vej hos Samsung

At Samsungs ingeniører nærmest er besat af tanken om at skabe et mobil-batteri, der ikke kan brænde, kan man godt forstå efter sidste års skandale med eksploderende Galaxy Note 7 telefoner.

De nye brandfrie batterier er ikke klar endnu til storproduktion, for så ville alle smartphone fabrikanter allerede have kastet sig over dem allerede nu. De kommer om et år eller to.

Alligevel er Samsung dristig nok til at udsende restlageret af sidste års Note 7 telefon som Galaxy Note 7 Fan Edition. I første omgang på sit hjemmemarked i Sydkorea, hvor Samsung regner med at have flest inkarnerede fans. Men senere muligvis også i udlandet.

De nye Note 7 Fan telefoner dog ikke – som en del rygter mener – bare gamle mobiler, hvor man har udskiftet det brandfarlige batteri med et mindre af slagsen.

Ifølge Samsung har Fan mobilerne aldrig været solgt før. De hører til det restlager af telefoner, som Samsung aldrig nåede at sende på markedet, inden de første historier om brændende mobiler nåede overskrifterne på alverdens aviser og tv-nyheder.

Samsung måtte tage millioner af Note 7 telefoner tilbage. Hvad der er sket med dem, vides ikke, men det er i hvert fald ikke dem, som nu er sat til salg til fans.

De ”nye gamle” Galaxy Note mobiler har fået et mindre batteri på 3.200 mAh. Desuden har de været igennem en jernhård otte-punkts testprocedure, som skal sikre, at der absolut ikke er det mindste i vejen.

De brændende Note 7 telefoner havde et batteri på 3.500 mAh. Det var nærmest presset ned i mobilen og blev derfor hurtigt varmt. Med eksplosioner og brand som yderste konsekvens.

Når jeg bruger ordet ”gammel”, er det, fordi Note 7 Fan Edition indeholder sidste års teknologi. Sidse års processor, skærm og anden elektronik.

Om et par måneder lancerer Samsung en helt ny 2017 udgave af modellen – Galaxy 8. Med hurtigere processor osv. Så, hvorfor købe sidste års 7’er i opdateret indpakning, medmindre man er en vild fan?

Samsung viser lutter smilende ansigter i sine reklamer for den nye gamle Galaxy S7 Fan Edition telefon.

Måske at Fan Edition sælges 200 USD billigere, end Note 7 kostede ved lanceringen for godt et år siden. I Sydkorea lanceres Fan-mobilen fra den 7. juli til 610 USD eller ca. 4.000 kroner.

For de penge får man ikke kun et mindre (farligt) batteri, men også opdateret software. Fan-telefonen er nemlig blevet opgraderet med samme brugerflade som Galaxy  S8 og S8 Plus modellerne, der kom på markedet her i foråret. Det gælder også Samsungs personlige assistent Bixby.

Men stadig. Jeg ville nok vente, indtil Note 8 præsenteres i september. Den får nemlig en endnu større skærm, endnu hurtigere processor – og sikkert også nogle andre features, som de i øjeblikket topsælgende S8 telefoner ikke har.

Økonomisk og miljø-mæssigt set er der absolut fornuft i, hvad Samsung forsøger at gøre med sin nye gamle Note 7 Fan Edition.

Skulle det lykkes at sælge de 400.000 eksemplarer, som Samsung nu sender på markedet, vil en del af investeringerne i Note 7 modellen kunne hentes hjem igen. Også nogle af de udgifter, som Samsung har haft i forbindelse med at trække sidste års model tilbage og tilbyde ejerne kompensation.

Batteriet i sidste års Note 7 blev presset for hårdt, så det blev for varmt og i værste tilfælde eksploderede,

Miljømæssigt undgår Samsung at kassere en halv million mobiltelefoner og sende dem til genbrug og elektronisk skrot. Og det er jo også prisværdigt.

Men tilbage til batteriet, der var skyld i hele miseren. Det var af typen Li-ion, der i dag bruges i alle smartphones, tablets, laptops – og såmænd også elbiler.

Senest efter Note 7 skandalen sidste efterår er verden blevet opmærksom på, at Li-ion batterier ikke er ufarlige. Og slet ikke, hvis de presses eller får lov til at blive varme. Årsagen er, at den flydende elektrolyt i batterierne er ekstremt volatil – flygtig på dansk.

Samsung SDI, der er koncernens batteri-arm, forsøger nu at udskifte den flydende komponent med en af fast stof. Deraf navnet Solid State Battery. Den slags batterier vil ikke blive over-ophedede eller eksplodere, da de ikke kan kortslutte på samme måde som et Li-ion element.

Solid State batterier vil også (i teorien) kunne bygges mindre, fordi de indeholder færre komponenter. En fin ting i forbindelse med smartphones.

 

Problemet har imidlertid været – hidtil – at man ikke kunne få samme effekt – samme mAh – af et Solid State batteri som af et med Li-ion teknologi. Og det er jo en dårlig ting i forbindelse med smartphones, hvor processorer og skærme bliver mere og mere strømhungrende.

Desuden er Solid State batterier dyrere at producere. Nok en skavank, for hvem har lyst til at betale flere penge for en smartphone, der allerede i dag er blevet dyrere end for et par år siden.

Samsung SDI hævder ganske forsigtigt, at man er tæt på et gennembrud – et batteri med de bedste egenskaber fra begge lejre. Uden fare for, at det eksploderer.

Ifølge Samsung SDI vil det nok vare to år, inden den nye batteri-type er klar til storproduktion:

Om Samsung Electronics, der er koncernens fabrikant af mobiltelefoner, vil bruge de nye Samsung batterier til den tid, er så nok et spørgsmål om tillid mellem de forskellige divisioner. I Asien er det enormt vigtigt, at man ikke taber ansigt.

Efter sigende køber Samsung Electronics allerede i dag batterier hos den sydkoreanske ærkerival – og her forskes også på livet løs i nye batterityper.

Skulle Samsung Electronics vælge batterier fra LG Chem i stedet for fra sine søskende i SDI, kan Samsungsa batteri-folk vel bare vende sig mod andre markeder.

Elbiler ville være oplagte modtagere af Solid State batterier – og dem skal der jo produceres enorme antal af i de kommende år, når diesel-biler bliver udryddet….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det smarte ligger i urspænden