God hjælp til bedre mobiltelefoni

Har vi gjort nok for kvinder?

I morgen – søndag den 8. marts – er der kvindernes internationale kampdag. Den vil blive fejret med alt fra demonstrationer til fine taler fra politikere og andre kendisser. Samtidig vil tv vise os en masse billeder fra områder af verden, hvor kvinder fortsat bliver betragtet og behandlet som anden rangs mennesker.

Her på Leifshows vil jeg ikke gå ind i diskussionen om køns-diskriminering eller ligeberettigelse. Til gengæld vil jeg gerne videregive informationer fra et par aktuelle analyser, der måske kan få nogle folk til at tænke lidt mere over tingene.

Den første stammer fra Verdensbanken og viser, at kun otte lande i verden har fuld lovbeskyttet ligeberettigelse for kvinder. Danmark er ét af dem. De øvrige er Belgien, Frankrig, Letland, Sverige, Island, Canada og Luxembourg.

Ifølge Verdensbankens rapport ”Women, Business and the Law 2020” er kvindernes situation forbedret med omkring 10 procent i det seneste år. Nu har 87 af 194 målte lande i hvert fald juridisk set en ligeberettigelse på over 80 procent. For et år siden var der kun 80.

I Spanien og flere latin-amerikanske lande synes de fleste mænd, at nu er ligeberettigelsen gået langt nok. (Infografik: Statista.com)

Selv Saudi Arabien har forbedret sig på dette punkt. I 2019 lå saudierne sidst af alle på Verdensbankens feminine rangliste. Takket være en række nye love, der bl.a. giver kvinder lov til at køre bil, er Saudi Arabien nu hoppet op på plads 131 af 194 lande. Ligeberettigelsen har nu nået 70 procent, vurderer analysen.

Årets dårligste land at være kvinde i er lige nu Yemen med kun 26,3 procent ligeberettigelse. Sudan ligger ikke meget bedre med 26,9 procent.

Mens Danmark altså har 100 procent juridisk ligeberettigelse – kip lige med Dannebrog – roder USA noget længere nede med 91,3 procent – efter lande som Peru eller Albanien.

USA taber points hos Verdensbankens analytikere på grund af mangel på love om lige løn og ens pension. Desuden må amerikanerne leve med dårlige regler for barsels-orlov.

(Foto: Claudio Schwarz)

Men én ting er, hvad juristerne siger sort på hvidt om ligeberettigelse. Noget andet er, hvad folk selv føler. Det har analysefirmaet Ipsos været ude og måle i 26 lande verden over.

Ifølge Ipsos synes spanierne mere end noget andet folkeslag, at nu har kvinderne fået tilstrækkeligt med friheder. 74 procent af de spanske mænd nikkede ja til sætningen “I mit land er det gået langt nok med hensyn til at give kvinder lige ret.”

Andre lande, der ligger tæt på Spanien i den opfattelse, er de fire latin-amerikanske Mexico, Argentina, Peru og Colombia. Andre lande højt på listen er f.eks. Sverige, Rusland, Indien og Malaysia.

I den helt modsatte grøft ligger Japan, Storbritannien og Brasilien. Her var befolkningerne enige om, at der stadig var et (stort) stykke vej at gå, inden fuld ligeberettigelse er opnået.

(Indledningsfoto til artiklen: Tumisu / Pixabay

Kun otte lande i verden – herunder Danmark . har fuld juridisk ligeberettigelse for kvinder. (Infografik: Statista.com)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

God hjælp til bedre mobiltelefoni