Star Wars lander på smartwatches

Halvdelen af os sætter grænser i mobile apps

Det har ellers ikke skortet på advarsler og rædsels-historier i pressen om mennesker, hvis personlige data er blevet misbrugt i sociale medier og på internet generelt

Tænk blot på Facebooks Cambridge Analytica skandale eller de senere ugers overskrifter om, at Google, Apple eller Amazon aflytter deres kunder via digitale assistenter og mikrofoner i stemme-styrede højttalere.

Alligevel ser danskerne ud til at være temmelig ligeglade. Antallet af danske, der er nervøse ved afgive person oplysninger i sociale medier, er nemlig faldet med hele 13 pct i de seneste fire år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik: I 2015 svarede hver tredje dansker (30 procent), at de havde sikkerheds-bekymringer ved at aflevere information. Her i 2019 siger kun 17 procent det samme.

I samme periode er danskerne brug af sociale medier steget markant. Nemlig fra 60 procent i 2015 til i dag 76 procent. Det vil sige, at tre af fire voksne danskere i dag er medlem af Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, Snapchat osv.

Danskerne er i dag meget mindre bekymrede for at aflevere personlige informationer i sociale medier end for fire år siden. (Infografik: Danmarks Statistik)

Ikke overraskende er sociale medier mest udbredte hos de yngre årgange. Næsten alle danskere mellem 16 og 24 år bruger dem – 97 procent. Hos de 25- til 34-årige er det 94 procent, hvorimod kun halvdelen af de 65- til 74-årige bruger Facebook og co.

De yngste er mest bekymrede
Udviklingen mod højere accept accept af, at personlige oplysninger bare hører med, når man færdes på internet, kan undre ganske meget.

Desværre giver Danmarks Statistik ikke nogle direkte begrundelser. Analyse folkene fortæller dog, at over halvdelen af danskerne (51 procent) har begrænset adgangen til deres profil eller indhold i de sociale medier.

Mindst skeptiske er de ældre aldersgrupper, hvor kun 11 procent af de 65- til 74-årige angiver, at de har sikkerheds-mæssige betænkeligheder ved at bruge nettet og afgive data til sociale medier.

De yngre årgange er bedst til at begrænse adgangen for mobile apps til deres personlige informationer. (Foto: Bruna Cervera / Unsplash)

Så er bekymringerne langt større hos yngre danskere, selvom de stadig ligger overraskende lavt. Hos de 25- til 34-årige er 21 procent eller hver femte nervøs for at give personlig info. Hos de 45- til 54-årige er det 20 procent.

Ifølge Danmarks Statistik har højt uddannede personer flere sikkerheds-bekymringer i sociale medier end danskere, som ikke har gået i skole i så mange år.

Hos dem, der har en lang videregående uddannelse på f.eks. universitet, er det 26 procent – altså godt hver fjerde. Kun 14 procent af danskere, som højst har gennemført grundskole eller gymnasie, er procenten mere beskedne 14.

Passer bedre på med apps
I de seneste fem år er danskerne begyndt for alvor at bruge deres mobil til andet end at tale i telefon eller sende og modtage sms. Apps’enes tidsalder har for alvor gjort sit indtog i Danmark.

Det er de yngre årgange – og danskere med høje uddannelser – der oftest sætter grænser på deres profiler i sociale medier. (Infografik: Danmarks Statistik)

Det afspejler sig tydeligt i de nye tal fra Danmarks Statistik: Over halvdelen (51 procent) forsøger i dag at begrænse apps’ adgang til personlige data, ens geografiske placering, hvilke websider man besøger eller, hvem der ligger på ens kontaktliste.

Også her er det de yngre danskere, som er mest aktive. De er dem, der bruger mobilen og sociale medier mest. Derfor nok også dem, der kender mulighederne bedst for at begrænse apps’ adgang til personlige data.

Mere end to af tre i aldersgruppen 25 til 34 år – 69 procent – .har sat grænser på deres smartphone. Hos danskere med høje uddannelser er det tilsvarende 70 procent.

I øvrigt befinder vi os midt i årets ”nationale cyber-sikkerheds-måned”, hvad nok ikke ret mange danskere er klar over. En række initiativer skal her i oktober ruste borgere og virksomheder til en hverdag med flere digitale trusler.

Danmarks Statistik har samlet sine mange tal i rapporten ”IT-anvendelse i Befolkningen 2019.”

 

www.dst.dk

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Star Wars lander på smartwatches