Så dyrt er det mobile bredbånd

Genbrug til den store guldmedalje

Når atleterne ved sommer OL i Tokyo i 2020 har vundet en konkurrence og står på podiet for at modtage en medalje, mens deres lands national melodi gjalder på stadion, og flaget hejses, har de nok helt andre tanker i hovedet end, hvad skiven i guld, sølv eller bronze er lavet af.

OK – belægningen er selvfølgelig af ædelt metal. Men hvad med resten?

I tilfældet OL Tokyo 2020 er det materialer, som Japan – og alle andre rige lande – har rigeligt af. Nemlig kasserede mobiltelefoner.

Så kan det jo i princippet ske, at en løber fra Ethiopien får en medalje, som engang har været en Sony Xperia smartphone. Eller en dansk svømmepige står på podiet med en forhenværende iPhone om halsen. Eller en amerikansk basketball stjerne viser en guldmedalje frem, der har et tidligere liv som kinesisk Huawei mobil.

Ideen er lidt fascinerende og rigtigt god. Men samtidig er den med til at sætte et nødvendigt fokus på problemet med stadig større bjerge af elektronisk skrot, som vi alle er med til at hobe op.

Smartphones udskiftes i en årlig takt. Fladskærms tv holder heller ikke så længe som vores forældres fjernsyn. Og så er der alle de andre gadges, som mange af os køber hele tiden.

Elektronikken i en moderne smartphone indeholder små mængder af mange forskellige ædel metaller.

Arrangørerne bag OL og Paralympics i Tokyo om tre år vil involvere alle japanere i deres projekt. De blivr bedt om at aflevere deres gamle mobiltelefoner og andre små gadges i bokse, der vil blive opstillet i alle dele af landet fra april i år.

Målet er at samle to tons guld, sølv og bronze, der kan omsmeltes til OL medaljer.

Alle elektroniske gadges som telefoner, tablets og laptops indeholder små mængder ædelmetaller. Man ser dem ikke i det daglige, og de fleste smartphone ejere aner nok ikke, at de bærer rundt på en gadget med guld, sølv, titan, palladium, platin, kobber eller sjældne grundstoffer som neodymium, gadolinium, terbium, yttrium, lanthanium eller pareodymium.

Japanerne vil indsamle to tons genbrugt guld, sølv og bronze til at fremstille OL-medaljer af.

Japans OL-komité skal producere 5.000 medaljer for at dække behovet ved både sommer-olympiaden og det efterfølgende handicap-OL – Paralympics.

Japanerne vil slå et slag for genbrug og naturen med deres olympiske initiativ. Men de sparer faktisk også mange penge på at lade medaljerne støbe i gammelt metal end i nyt.

Selve ideen er dog ikke helt ny. I forbindelse med vinter-OL 2010 i canadiske Vancouver var nogle af medaljerne fremstillet af omsmelte printplader fra gamle radio- og tv-apparater….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så dyrt er det mobile bredbånd