El-barbering stærkt på vej frem

Fingernegl sladrer om din sundhed

Mange læger og fysioterapeuter mener, at et menneskes håndtryk eller greb om en ting er en god sladderhank for, hvordan den pågældende har det rent helbredsmæssigt.

Det gælder ikke kun i forbindelse med åbenlyse sygdomme som Parkinsons. Håndtrykket skal også kunne bruges til at måle personens kognitive evner og hjertets sundheds-tilstand.

Ud fra den erkendelse har IBM Laboratories nu udviklet en sensor, der placeres på testpersonens fingernegl. Herfra kan sensoren tjekke håndgrebets styrke og bruge kunstig intelligens (AI) til at udlede en helbreds-status ud fra det.

IBM’s nye elektroniske hjælper på fingerneglen bruger et net af belastnings-sensorer, der måler neglens deformation under fysiske udfoldelser som at gribe om ting. Præcisionen er tilstrækkelig til at identificere opgaver som at åbne en pille-æske eller en øldåse, dreje nøglen i en lås eller at skrive med sin hånd.

Sensoren transmitterer sine data trådløst til en smartwatch – i videoen en Apple Watch, der har en indbygget app med kunstig intelligens. Via maskin-læring kan uret registrere forskellige tegn på Parkinson’s Sygdom som f.eks. hændernes rysten.

IBM fortæller, at man kan bruge en større computer med et neuralt netværk til at gå mere i detaljer med målingerne på fingerneglen. Så vil sensoren f.eks. kunne genkende skrevne bogstaver og tal. Den viden vil kunne bruges til at identificere helbreds-problemer i forbindelse med motorik og koncentration.

Oprindeligt udviklede IBM den nye sensor med Parkinson’s for øje. I mellemtiden har IBM opdaget langt flere muligheder i målinger på fingernegle. Den kan således bruges til opdagelse af mange flere sygdomme – og til at måle, om den ordinerede medicin virker effektivt.

Desværre vil IBM ikke sige noget om, hvornår den nye sensor kan være klar til praktisk anvendelse i marken – hos læger, på klinikker, hospitaler eller hjemme hos patienterne.

IBM nyheden kunne ellers være særlig god i forbindelse med f.eks. ældre, der har problemer med at bruge sensorer direkte på huden. Placeret på en fingernegl er sensoren mindre udsat og sidder på et mere stabilt underlag end en rynket hud….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

El-barbering stærkt på vej frem