Næste Android kan ting samtidig

Fairphone tager lille tigerspring

Selvom man har nok så fine og ædelmodige intentioner, kan det være svært at overleve i en benhård mobiltelefon industri, hvor alt drejer sig om penge, profit og markedsandele.

Det er lille hollandske Fairphone nok det bedste eksempel på. Fairphone er den eneste mobilfabrikant, der konsekvent kun bruger materialer, som kan genbruges – og hvor råvarerne stammer fra forsvarligt drevne miner i f.eks. Afrika og fra fabrikker, der har underskrevet forskellige miljølove.

Apple er den eneste af de helt store fabrikanter, som offentligt bekender sig til en miljørigtig produktion og fair arbejdslønninger til de mennesker, der samler produkterne for dem.

(Alle fotos: Fairphone)

Hvor meget der er pæn tale for galleriet, og hvor meget der er konkrete produktion hos Apple, kan man altid diskutere. Men til Apples fordel taler bl.a, at koncernens nye hovedsæde i Californien drives næsten 100 pct. ved hjælp af solenergi. Desuden er de nye iPad Pro tablets pakket ind i aluminium fra genbrug.

Men tilbage til Fairphone. Det er dem, som denne artikel skal handle om. Fairphone, der lancerede deres seneste nye mobil for tre år siden, har nu meddelt, at den kan arbejde med Android 7.1 alias Nougat.

Det er bestemt ikke noget, som kan få Android entusiaster op på dupperne. Android Nougat var en nyhed for alle andre for to år siden – og i dag er de fleste nye smartphones nået til Android 9 alias Pie.

Ikke mange mennesker er klar over, at deres telefoner indeholder sjældne metaller.

 

Fairphone fortæller samtidig, hvor stor en både teknisk og finansiel indsats, det kræver at hoppe op på en ny version af Android.

Den opgradering har kostet den lille fabrikant omkring 3,5 millioner kroner (500.000 euro). Det er mange penge for Fairphone, der har produceret omkring 100.000 grønne telefoner på tre år.

Det samme antal kan de store kinesiske fabrikanter sælge på 10 sekunder, når de præsenterer en ny smartphone model.

Opgraderingen til Android 7.0 giver dog Fairphone – og deres kunder – mange fordele. Fabrikanten kan f.eks. gå over til nyere og stærkere processorer og chipsæt.

Fairphone kontrollerer, at råvarer til deres telefoner som her kobber-vaskning i Afrika foregår under forhold, der er både ansvarlige overfor miljø og arbejdskræfterne.

 

Fairphone behøver heller ikke stå for udviklingen af ny software selv, fordi de hidtil anvendte chips ikke længere supporteres af deres oprindelige fabrikanter. De er for gamle.

Fairphone 2 brugere får også adgang til nye features som f.eks. split screen, hurtigere transfer af data, nemmere notifikationer og forskellige strømbesparende funktioner.

Den vigtigste motivation for Fairphone har dog været, at Android 7 kan sikre telefoner, der overlever i længere tid. Mobilerne modtager f.eks. fortsat sikkerheds opgraderinger, hvilket er et vigtigt argument for at beholde sin nuværende telefon.

Modsat andre smartphone fabrikanter gælder det ikke kun for Fairphone om at sælge så mange mobiler som muligt. For Fairphone er det både vigtigt, at telefonerne er fremstillet af miljørigtigt anskaffede materialer – og at mobilerne holder i mange år.

At udskifte telefoner hvert år, som mange af os gør i dag, skaber tonsvis ad elektronisk skrot og kræver enorme energi mængder i produktion og fremskaffelse af f.eks. sjældne metaller.

Og nej – Fairphone 2 har ikke alle de smarte nye funktioner, som moderne mobiler disker op med. Den hollandske telefon har kun, hvad de fleste har brug for – produceret under ansvarlige forhold….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Næste Android kan ting samtidig