Trump er i en social liga for sig

Få mere ud af jeres Wi-Fi

Selvom man har brugt en mindre formue på at købe en lynhurtig internet forbindelse til sit hjem eller sit kontor, er det ikke altid, at den forventede topfart indfinder sig.

Joh – hastigheden er sikkert helt ok ude ved stikket, hvor fiberforbindelsen kommer ind i huset. Men inde bagved routeren foregår det hele som en trafikkø i adstadigt tempo.

Få ting er derfor mere frustrerende end at se den lille roterende buffer-ikon, der signalerer, at Wi-Fi netværket ikke kører optimalt.

Heldigvis er der nogle ting, man kan gøre for at sikre, at huset får fuld valuta for de penge, man har investeret i Wi-Fi og internet. Teleselskabet 3 har fem gode råd, som alle bør huske – og i øvrigt gennemføre:

Placering af routeren kan have stor betydning for den internet hastighed, man kan opnå i sit hjem. (Foto: Vitabello / Pixabay)

Få styr på jeres data- og hastighedsbehov
Hvis I vil sikre, at I har den rigtige internet-løsning, bør I begynde med at sætte jer ind i, hvor meget data jeres husstand bruger om måneden – og hvilken download hastighed I har behov for.

For de fleste danskere er streaming den mest datatunge aktivitet. Medd et internetabonnement, der indeholder 1 terabyte data, kan I streame video i 2.500 timer. Det svarer til, at Ikan se samtlige sæsoner af Game of Thrones 34 gange. Hver måned.

Hvis I streamer hele serier, skal I bruge en ordentlig download hastighed. Her er det værd at skele til streaming udbyderne selv. For eksempel anbefaler Netflix en download hastighed på 5 Mbit/s, hvis man vil streame i HD-kvalitet.

Er I en familie på fire, der streamer på flere enheder samtidig, betyder det dog ikke, at I skal have en hastighed på minimum 20 Mbit/s. Videoerne buffer nemlig på forskellige tidspunkter, så de trækker ikke data samtidig. Som tommelfingerregel er mellem 20 og 40 Mbit/s download rigeligt til en gennemsnitlig families behov.

Den bedste placering for routeren er centralt i hjemmet, gerne nær et vindue, men ikke et sted, hvor den risikerer at blive for varm. (Foto: 3)

Tjek jeres dækning
Når I har fået styr på jeres husstands behov, er næste skridt at undersøge, hvilke forskellige typer internet, I kan få på jeres adresse.

Det kan I f.eks. gøre på Energistyrelsens dækningskort på www.tjekditnet.dk. Her kan  I slå jeres adresse op og se, hvilke teknologier og udbydere der kan matche jeres behov og er tilgængelige på jeres adresse.

Hvis I overvejer mobilt bredbånd og vil have en idé om, hvor stærk forbindelsen er, præcis hvor I står, kan I bruge app’en Oorkla Speedtest. Men husk at lægge lidt til – en router vil nemlig kunne fange et stærkere signal end jeres mobiltelefon.

Tjek routerens alder
I 2014 var iPhone 6 det hotteste, og Donald Trump var bare en rig ejendóms-spekulant i New York. Meget kan ændre sig på fem år, og det samme gælder for routere.

Har I mobilt bredbånd, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvor gammel jers router er. Jo nyere routerens teknologi er, desto bedre er den i stand til at udnytte de forskellige frekvenser, som nettet kører over. Routeren vælger så den, hvor der er mindst belastning. Det er især smart, hvis I bor i et hus med flere lejligheder, hvor der står mange routere tæt på hinanden.

En nyere router med opdateret teknologi vil også være langt bedre til at få gavn af de opgraderinger, jeres internet udbyder løbende foretager på netværket. Samtidig er der større sandsynlighed for, at producenten regelmæssigt sørger for de nye sikkerheds-opdateringer.

Jo flere enheder, I sæter på jeres Wi-Fi router, desto mere går det ud over hastigheden. (Foto: Sincerely Media / Unsplash)

Placér routeren rigtigt
Har I mobilt bredbånd, hvor routeren blot skal i stikkontakten, har I større frihed i forhold til placering, end hvis I havde fiberkabel. Dér skal routeren nemlig sættes tæt på, hvor kablet kommer ind.

Selv om det kan være fristende, er det en dårlig idé at placere routeren i et skab eller gemt væk i en afkrog af jeres bolig. Den bedste placering for routeren er centralt i hjemmet, gerne nær et vindue, men ikke et sted, hvor den risikerer at blive for varmt.

Tænk også over, hvor mange vægge der er mellem routeren og de enheder, der skal fange dens signal. Bor I i et større parcelhus, kan det være en idé at lave et set-up med mesh-routere placeret i forskellige rum, som alle er koblet op på det samme netværk.

Supplér med en antenne
Tidligere kunne det være en udfordring at få et godt signal med mobilt bredbånd, hvis I boede langt fra en mast, i kuperet landskab med bakker og træer eller i bygninger af beton og med isolerede ruder.

Men sådan er det ikke længere. I dag kan man få routere, der er koblet op til en udendørs antenne, som monteres udendørs  på husvæggen eller altanen. Antennen fanger signaler længere væk end en almindelig router, og via et kabel gelejder den signalerne direkte ind i jeres hjem….

(Indledningsfoto til artiklen: Annca Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trump er i en social liga for sig