Disse jobs er bedst til hjemme-arbejde

Indbrud i Europas største computere

Som om det ikke var slemt nok, at vi dagligt skal læse historier om, at de offentliggjorte data om Corona udviklingen i Danmark og i udlandet ikke er til at stole på.

På samme tid har software-husene med speciale i anti-virus programmer travlt med at fortælle os, at det er meget farligere at arbejde hjemmefra end på kontoret. Medmindre selvfølgelig, at man gemmer sig bag netop deres digitale sikkerheds-filtre.

Nu kommer så nyheden om, at flere af verdens største computere er blevet hacket og misbrugt af såkaldt ”krypto-mining” malware. Der er tale om supercomputere i Europa, som har haft uønsket besøg i den forløbne uge.

Ifølge det amerikanske medie ZDNet har Monero hacker-software invaderet kæmpe datamater som Edinburghs Archer, en gruppe (”cluster”) af computere på Münchens Ludwig- Maximilian Universitet og et antal maskiner på 10 universiteter i den tyske delstat Baden Württemberg.

En række af Europas supercomputere er blevet hacket i den forløbne uge. Flere af dem arbejder med Corona-relaterede opgaver. (Foto: David Mark / Pixabay)

At man kan bryde ind på så store og normalt vel-sikrede computere er i sig selv usædvanligt, men at hackerne tilsyneladende har brugt samme metode, er decideret foruroligende.

Tilsyneladende har de it-kriminelle brugt stjålne log-ins fra universiteter i Canada, Kina og Polen. Alle steder er anvendt de samme filnavne i malwaren, og hackerne har fundet de samme huller og sårbare områder i supercomputerne. I tilfældet Archer kommer angrebene fra kinesiske IP-adresser.

Hverken alarmerede myndigheder eller tilkaldte sikkerheds-eksperter har kunnet finde et bestemt formål med hacker-angrebene. Ud over naturligvis, at store supercomputere kan håndtere digitale valutaer (”crypto currencies”) hurtigere end en pc på skrivebordet.

Omvendt er angrebene sket præcist på et tidspunkt, hvor flere universiteter er ved at flytte deres datakraft over til forskning i COVID-19. Med andre ord er der en frygt for, at hackerne har villet stjæle forsknings-resultater eller forsinke udviklingen af vacciner, nye behandlingsformer osv.

Fujitsu i Japan har leveret verdens hurtigste supercomputer. Den hedder Fugaku og kan foretage 1.000.000.000.000.000.000 beregninger i sekundet. (Foto: Fujitsu)

De grimme hacker-angreb kommer også samtidig med, at USA og Europa tilsyneladende mister deres føring i supercomputere. Japan hævder nu at have verdens stærkeste datamaskine.

Fujitsu har nemlig leveret de sidste 400 skabe – ”racks” – til en ny Fugaku supercomputer til Japans Riken forsknings-center. Her skal maskinen tygge enorme mængder data og bl.a. skabe næste generation kunstig intelligens med ”deep learning” evner.

Fugaku bruger verdens største ARM-baserede processorer, som i mindre udgaver også kendes fra moderne mobiltelefoner. A64FX hedder Fujitsus nye chip, der skal gøre Fugaku 100 gange stærkere end sin forgænger. Den hedder K Computer og var verdens hurtigste, da den blev installeret tilbage i 2011.

Når Fugaku er færdig-installeret i 2021, skal dens 150.000 A64FX processorer køre parallelt via Fujitsus Tofu styresystem, Topfarten er opgivet til godt en exaFlops. Det svarer til 1.000.000.000.000.000.000 flydende tals beregninger i sekundet….

(Indledningsfoto til artiklen: Gerd Altmann / Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disse jobs er bedst til hjemme-arbejde