En lys idé til din cykel

Er vi ligeglade med sandheden?

”Fake news” stjæler flere og flere overskrifter i medierne, selvom nogle af dem selv har været med til at sprede falske nyheder. Både på print og på internet.

Når publikum gang på gang bliver mindet om fake news, ender det selvfølgelig med, at læserne til sidst tror, at alle informationer, de får stukket i hovedet, er falske historier, skjulte reklamer eller politisk propaganda af den ene eller den anden slags.

Den triste udvikling kan man så småt spotte i England og USA, hvor kun hver tredje forbruger stoler på de nyheder og historier, de får serveret online. Med andre ord mener to af tre, at det er løgn, hvad de læser.

Tallene stammer fra analysefirmaet Global Web Index, der har interviewet 5.000 online brugere i de to store markeder. Begge lande, der var særlig hård ramt af Facebooks Cambridge Analytica skandale – og hvor Rusland beskyldes for at have påvirket henholdsvis præsident valg og Brexit afstemning med spredning af netop ”fake news”.

Ifølge undersøgelsen mener kun 33 pct af briterne, at de kan stole på historier fra internet. Hos amerikanere er det 36 pct. I begge lande er tilliden størst hos de 35- til 44-årige og hos dem, der har højere uddannelser – på engelsk ”tertiary”.

I England tror de yngste mindst på online historier og artikler. Kun hver fjerde brite mellem 16 og 24 har tillid til, hvad de læser som nyheder på nettet – 26 pct. Foruroligende, synes jeg.

30 pct. er ligeglade med, om indholdet af en god historie er sand eller falsk. Foruroligende.

Skægt nok får den udbredte mistillid ikke folk til at stoppe med at læse internet medier. Tre af fire englændere og amerikanere besøger online nyheds-sider eller bruger apps til formålet hver eneste måned.

Den mest populære nyheds-kilde nu om dage er mobiltelefonen. Næsten 50 pct. konsumerer nyheder on-the-go. Langt færre bruger laptop, tablet, desktop eller online tv. Desuden er anvendelsen af nyheds-apps mere end tre-doblet i de seneste fem år.

Man kan selvfølgelig nu stille det oplagte spørgsmål, hvorfor så mange læser online nyheder, når de ikke stoler på, hvad der står i dem?

Analysen fra Global Web Index giver ikke en entydigt svar, men alligevel nogle ganske tankevækkende ”hints”:

Således siger 32 pct. i Storbritannien og 27 pct. i USA, at ”artiklernes nøjagtighed ikke har indflydelse på, at de bliver læst.” Det må være det rene honning i øregangene for redaktører på mange sladderblade og boulevard aviser.

Selv blandt de mennesker, der mener at online nyheder ikke er til at stole på, siger 20 pcy, at de er ligeglade med præcision og dermed måske også sandheds-værdien. De mennesker læser historier, som de godt ved er usande!

På den anden side lægger disse tal en ekstra belastning på de medier, som gerne vil formidle troværdig og nøjagtig information via internet.

De skal lægge ikke endnu større arbejde end i dag i at sortere, vurdere og redigere for at sikre, at deres historier er korrekte. Størstedelen af læserne gider nemlig ikke at bruge tid på at filtrere sandt fra ”fake”….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En lys idé til din cykel