TAG Heuer bliver mere sporty

Er din hjemme-pc sikker nok?

Hackere og andre cyber-kriminelle viser ikke samfunds-sind. Tværtimod vil de gøre, hvad de kan for at udnytte, at mange virksomheder, offentlige kontorer og privatfolk ligger ned som følge af Covid-19 pandemien.

De kriminelle vil dels angribe virksomheders it-systemer, som de håber ikke er så godt overvågede som normalt. Dels vil de udnytte, at tusinder af mennesker nu skal arbejde hjemmefra.

Desuden er de allerede i fuld gang med at sprede falske Corona informationer i de sociale medier og skal ifølge amerikanske medier have infiltreret den officielle hjemmeside med malware, som alle medier bruger til at hente status over Covid-19 udbredelsen i verden.

Situationen har fået Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarsministeriet til udsende en advarsel om, at man skal passe ekstra meget på, når man begynder at bruge sin hjemme-pc på arbejdspladsens servere:

Hackere sidder bare og venter på, at folk ikke har styr på sikkerheden på hjemme-pc’en, når de bliver sendt hjem for at arbejde, mens Corona krisen står på. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

”Regn ikke med, at hackerne tager hensyn- Tværtimod er Corona krisen en gunstig mulighed for at angribe danske netværk,” siger Thomas Lund-Sørensen. Han er chef for centret.

Problemet ligger i, om man kan opretholde samme it-sikkerhed hos de mange hjemsendte medarbejdere som ude på arbejdspladsen. Er de f.eks. vant til at arbejde med kryptering af meddelelser, to-faktor adgang eller VPN – Virtual Private Networks?

Forsvarsminister Trine Bramsen tilføjer:

”Cybertruslen mod myndigheder og virksomheder er meget høj. I denne kritiske tid, hvor mange arbejder hjemme, er vi ekstra sårbare. Vi skal huske at lytte nøje til de gode råd, der kommer om sikker it-brug. Vi skal sammen passe på vores arbejdspladser, så it-kriminelle eller andre, der vil udnytte en kritisk situation, ikke får frit spil.”

Cyber-kriminelle bruger bl.a. falske Corona rådgivningssider på nettet til ”phishing.” Det går ud på at lokke folk til at aflevere så mange personlige informationer som muligt. (Foto: Tumisu / Pixabay)

CFCS har bl.a. lavet en liste med gode råd til hjemme-arbejdspladsen , som kan downloades her. Vil man gerne vide mere, har centret også en trussel-vurdering, man kan studere her.

Mens myndighederne har travlt med at advare, er smarte cyber-kriminelle allerede i fuld gang på internet og med spam mails, der skal udnytte, at folk er skræmt af alt omkring Corona virus lige nu,

I sociale medier florerer f.eks. flere historier med tilsyneladende troværdige oversigter over, hvordan man kan adskille en Covid-19 smitte fra influenza og almindelig snue. Den kan ikke bruges til noget, understreger Sundhedsstyrelsen.

Her advarer man også om salg af alle mulige vidunder-midler, der skal kunne forhindre eller kurere Corona. Der findes ingen vaccine i øjeblikket, så alt af den slags er fup og svindel – medmindre de gode råd kommer fra ens læge eller Sundhedsstyrelsen selv.

Cyberkriminelle har også lavet falske kopier af denne populærw webside, som de fleste nyhedsmedier bruger til at holde øje med Covid-1 udviklingen. (Foto: John Hopkins University)

Hvad cyberkriminelle kan finde på, er den oversigts-side fra John Hopkins University et eksempel på, som alle medier bruger til at holde sig orienteret om Corona virussens udvikling.

Websiden viser et verdenskort på sort baggrund og de seneste nye tal for antal inficerede, døde og kurerede Covid-19 patienter. Her på Leifshows har vi også brugt den, inden misbruget begyndte.

Den originale side ligger på gisanddata.maps.arcgis.com og bliver nu kopieret livligt af hackere. Indholdet af de nye sider er for så vidt godt nok, men det er, hvad der følger med, som er problemet.

De uofficielle sider forsøger nemlig typisk at lokke folk til at installere apps eller aflevere personlige informationer. I værste tilfælde lægger de malware på ens computer – og det er altså ikke Covid-19 virus.

Den bedste måde at undgå risikoen er selvfølgelig at lade være med at tjekke Corona virussens udvikling. Hvis man ikke kan lade være – så tjek, at der i browserens adresse-vindue skal stå en URL med arcgis.com i. Andre, der f.eks.hedder coronavirus-real-map.com eller coronavirus-realtime.com er fake….

(Indledningsfoto til artiklen:    )

Denne rådgivningsside om Covid-19 virussen florerer i de sociale medier. Den er falsk. (Foto: Facebook)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TAG Heuer bliver mere sporty