Galaxy Note10+ går i stjernekrig

Danskerne går i seng med deres mobil

Kig på dig selv. Du har vel mobiltelefonen med dig hele tiden. Døgnet rundt. På arbejde, ved middagsbordet, foran tv – og med i seng?

Det er der en vis sandsynlighed for. En ny analyse fra mobiltelefon fabrikanten OnePlus afslører nemlig, at hver fjerde dansker har deres smartphone som senge-kammerat. Med i dynerne eller i hvert fald liggende lige ved siden af på natbordet.

Telefon i sengen er dog ikke uden risiko. Nu tænker jeg ikke på samlivs-problemer med partneren, men fordi mobilen med sit stærke lys kan gøre det svært at falde i søvn.

(Foto: OnePlus)

Således fortæller hver femte dansker i den nye undersøgelse, at vedkommende har oplevet øjen-træthed, fordi de kiggede for længe på en skærm uden at ændre lysstyrke og farver.

Forklaringen er skærmes blå farve. Den begrænser via øjet kroppens produktion af stoffet melatonin i hjernen. Melatonin er det naturlige stof, der gør mennesker søvnige.

Om dagen sørger kroppens indbyggede ur for at holde melatonin niveauet lavt, mens produktionen af hormonet burde stige om aftenen – og når der er mørkt omkring personen.

Ligesom flere andre smartphone fabrikanter forsker OnePlus i, hvordan ny teknologi kan gøre skærm-oplevelsen mere behagelig for brugerne. Uanset, hvornår på døgnet de anvender deres smartphone.

(Foto: Gadgetstouse)

OnePlus har i den forbindelse forsynet sine nye mobil-modeller med en ”Nat-tilstand” – på engelsk Night Mode – der reducerer det blå lys med hele 42 procent. Samtidig glider skærmen over i mere rødlige farvetoner, der skåner brugernes øjne mindre.

Nat-tilstanden kræver, at brugeren husker at sætte den til. For eksempel ved at indstille deres OnePlus til at tænde Night Mode ved solnedgang og slutte ved solopgang.

Problemet er blot at få folk til at gøre det. Ifølge OnePlus’ nye analyse har hele 40 procent af brugeren aldrig anvendt funktionen.

OnePlus lancerede forleden tre nye telefoner – OnePlus 7T, OnePlus 7T Pro og OnePlus 7T Pro McLaren Edition. De har alle Night Mode og tilbyder en ’Zen Mode’ funktion. Den hjælper brugerne med at være offline i en afgrænset tidsperiode. Med andre ord giver den en puase fra at være online hele tiden.

OnePlus’ nye 7T telefoner har Night Mode indbygget, der reducerer skærmens blå lys med 42 procent. (Foto: OnePlus)


Sådan sover du bedre
OnePlus har bedt den danske søvn-ekspert Naja Hulved Rod om at give 10 gode  rådtil en bedre nattesøvn. Naja ere  professor ved afdeling for epidemiologi på Københavns Universitet og forsker i søvnproblemer. Her er hendes anvisninger:

Sørg for at stå op og gå i seng på regelmæssige tidspunkter. Det fremmer en god døgnrytme og vender vores krop til at føle sig træt på samme tidspunkt hver dag.

Undgå koffein før sengetid. Koffein er et opkvikkende stof, som kan være med til at holde os vågne om natten.

Stop alkohol før sengetid. Selvom sprutten kan få os til at slappe af, er den faktisk rigtig dårligt for vores søvn. Den bliver nemlig forstyrret af alkoholens virkning.

(Foto: Claudia Scott / Pixabay)

Undgå støj i soveværelset. Larm over 30dB er med til at forstyrre vores søvn. For at undgå larmen kan man eventuelt bruge ørepropper.

Gå kun i seng, når du er søvnig. Hvis du alligevel ikke kan sove, bør du stå op og forlade soveværelset, læse en bog eller lave en anden afslappende aktivitet. Indtil du igen føler trætheden vende tilbage.

Undgå ikke-søvnrelaterede aktiviteter i soveværelset. Det er en dårlig idé at arbejde eller svare på mails i sengen. Sengen skal helst kun bruges til at sove i. Sex er en undtagelse fra reglen.

Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen. Når vi holder os fysisk aktive, er det med til at fremme søvnkvaliteten.

(Foto: Sasin Chipchai / Pixabay)

Undgå det unaturlige skærmlys fra computere, smartphones og fjernsyn. Det er en god idé at dæmpe lyset på skærmen og aktivere et blålysfilter om aftenen. Det blå lys er nemlig med til at holde os vågne.

Lav en søvn-dagbog. Hvis vi har problemer med at sove, har vi faktisk ofte tendens til at undervurdere det antal timer, vi sover. Før en søvn.dagbog, hvor du noterer, hvornår du gik i seng, hvornår du (ca.) faldt i søvn, hvor mange gange du vågnede i løbet af natten, hvornår du vågnede om morgenen, og hvornår du stod op. Ofte bliver vi overraskede over, hvor meget vi faktisk sover.

Sørg for, at soveværelset er mørkt. Det er en rigtig god idé at investere i mørklægnings-gardiner eller eventuelt en sovemaske. Jo mørkere vores omgivelser er, når vi skal sove – desto bedre og dybere sover vi…..

(Artiklens indledningsfoto: CCO Public Domain)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Galaxy Note10+ går i stjernekrig