Hvor mange toiletruller har I brug for?

Dankort app er ikke nok Huawei (opd)

Huaweis nye P40 telefon ser ud til at have fantastiske kamera-evner. Helt som forventet overgår de nye P40, P40 Pro og P40 Pro+ de værste rivaler fra Samsung og iPhone med flere længder, når det gælder om at tage fotos, video og have en god lyd med til billederne.

De nye P40 telefoner ser også elegante ud og skal sælges til meget rimelige priser. Igen, når man sammenligner med Samsung og Apple. Men Huawei mangler desværre stadig én ting, og den bliver tydelig, når man står med en supermobil som P40:

Mange af de mest populære apps mangler.

Man kan f.eks. ikke få Facebook, Instagram, Spotify, Twitter, Messenger, Netflix, WhatsApp, Disney+ og naturligvis ingen af Googles apps og services som YouTube, Maps, Play butik, Chrome osv.

Huaweis AppGallery er lige så farverigt som Googles Play butik. Det mangler bare desværre mange af verdens allermest populære apps. (Foto: Huawei)

I går kom det frem, at Nets har lavet en Huawei variant af sin Dankort app. Det er et stort fremskridt og uhyre vigtigt for at vinde fornyet fodfæste på det danske marked. Det er bare ikke nok, når vi i den grad har vænnet os til at bruge MobilePay, Rejsekort og apps til DSB, de danske banker, DR, TV2 osv.

Alle de nuværende Huawei smartphones kører uden vanskeligheder med alle disse velkendte apps. Problemet kommer med de nye Huawei mobiler, hvor de tre dugfriske P40 modeller bliver de første i danske butikker.

De kører også med Android 10, men den åbne version af Googles styresystem, som alle har adgang til. Huawei har så lagt sin egen brugerflade (EMUI) ovenpå og benytter sin egen software platform. HMS hedder den, og den er ikke kompatibel med Googles.

Det har præsident Trump sørget for ved at sortliste Huawei og forbyde amerikanske teknologi-firmaer at handle med kinesiske Huawei.

I mangel på Spotify og YouTube lancerer Huawei nu sin egen musik streaming tjeneste til sine nye mobiltelefoner. Huawei Music rummer 50 millioner numre, som kan spilles gratis i de første tre måneder. Derefter koster adgangen 99 kroner pr måned. (Foto: Huawei)

Resultatet er noget værre rod for os slutbrugere. Fremover skal vil nemlig vælge mellem tre forskellige styresystemer. Ligesom i gamle dage, hvor der fandtes Apple iOS, Microsoft Windows Mobile og Google Android. Nu er Windows blot afløst af Huaweis HMS.

Nogle internationale bestsellere fås heldigvis til de nye Huawei telefoner. Det er f.eks. Microsoft Office, Skype (i Lite udgave), TikTok, Snapchat, Amazon Shopping eller JustEat.

Desuden bruger Huawei enorme kræfter – og en stor pengepung – på at lokke flere app-udviklere ind i AppGallery folden, der er Huaweis svar på Googles Play butik og Apples AppStore. Hele tiden kommer nye til – også danske.

Alligevel er man nødt til at stille spørgsmålet: Har danske forbrugere tålmodighed til at vente på, at deres favorit-apps kan køre på deres ny-indkøbte super smartphone?

Huawei er på vej med digitale landkort fra TomTom som alternativ til Google Maps. Desuden rummer AppGallery Huaweis egen digitale Celia assistent, som kan taler til ligesom Apple Siri eller Google Assistent. (Skærmbillleder Huawei)

 

Huawei har i det mindste én stor fordel, når man sammenligner med Microsofts situation for nogle år siden. Dengang forsøgte Microsoft sig også med sin egen App Store, hvor man bl.a. havde Facebook og Twitter med fra begyndelsen.

Microsoft havde blot ikke særligt mange Windows-telefoner at sælge sine Windows apps til. Det har Huawei – bl.a. på grund af sin stærke hjemmebane i verdens største mobilmarked.

What you don’t get, of course, is Google apps or services. While it runs Android, Huawei’s P40 series uses the company’s own AppGallery store rather than the Google Play store. It’s working with TomTom on a Google Maps replacement, and has its own voice assistant called Celia, which will stand in for the Google Assistant.

I Kina er vestlige software-giganter som Google, Facebook, Twitter og YouTube forbudt. Derfor er kineserne så afhængige af dem som vi i Europa. Kina har udviklet egne alternativer, der er lige så gode som de amerikanske.

Når Huawei reklamerer med, at man har over 400 millioner aktive brugere på AppGallery om måneden, er en stor del af dem kinesere. De har allerede i et stykke tid kunnet hente apps i ”galleriet” og har vænnet sig til HMS platformen – Huawei Mobile Systems.

Efter sigende giver Huawei app-udviklere langt bedre indtjening end Apple og Google. 70 procent af salget er normatt – op til 100 procent muligt. Det er helt utænkeligt i f.eks. AppStore. Måske det kan få flere danske app-udviklere lokket ind i folden. (Skærmbillede: Huawei)

AppGallery er nu ude i 170 lande og på 78 forskellige sprog – heriblandt dansk. Udbredelsen er bare ikke nok, så længe indholdet ikke er interessant nok for et vestligt publikum. Lige nu er AppGallery mest henvendt til kinesere.

Richard Yu – se indledningsfoto til artiklen – er godt klar over svagheden. Til kinesiske medier forsikrede han for en måned siden, at Facebook, Instagram og Twitter vil lande på i AppGallery om kort tid. Han glemte dog at fortælle om hvornår.

Sker det, kan AppGallery også blive en seriøs konkurrent til Google og Apple i Europa – og pludselig vil de nye Huawei telefoner blive meget mere interessante for andet end deres glimragende hardware.

Omvendt er det lidt som hønen og ægget syndromet, som rammer Huawei. Kunderne skal nok komme, når der er masser af spændende software. Men app-udviklerne  laver kun nye versioner, hvis de kan se, at der er rigtigt mange mobiltelefoner derude, som deres kreationer kan blive kørt på….

(Indledningsfoto til artiklen: Huawei demo / YouTube)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor mange toiletruller har I brug for?