Ren retro under juletræet

Apple Watch redder igen liv

Da Apple Watch kom på markedet i 2015, var der mange, som var skeptiske. Med sit firkantede design lignede Apples ur mere end kopi af et digitalur fra 1970’erne end en gadget, der ville revolutionere den konservative urverden – og give publikum en række nye features, som de færreste havde drømt om, at et armbåndsur kunne levere.

Nu fire år senere er vi kommet på andre tanker. Apple Watch er stadig lige klodset at se på, men er blevet en bestseller, der slår alle andre smartwatches på markedet med adskillige længder.

Hvad der imidlertid er meget vigtigere: Apple Watch har udviklet sig til at være en uundværlig digital hjælper for motionister og sportsfolk – og uret er ved at blive den forlængede arm for læger og sygeplejersker.

I dag kan Apple Watch f.eks. bruges til at lave elektro-kardiogrammer (EKG). Detaljerede målinger af ens hjerterytme, som ellers kun klinikker og sygehuse har kunnet udføre.

Apple Watch er ikke kun til spas. Uret kan også bruges til seriøse medicinske målinger.

EKG-funktionen kom bl.a. til Danmark for nylig, og nu har den åbenbart reddet det første menneskeliv i et af vores nabolande.

Ifølge et indlæg på det sociale medie Reddit følte en vis Phil Harrison sig pludselig dårlig, da han trænede til Brighton Marathon. Han havde en voldsom hjertebanken, som ikke ville holde op, selvom han sad og hvilede sig.

Harrison lod sin Apple Watch måle hans EKG og kunne straks se, at den var helt gal. Han kørte direkte til nærmeste hospital, hvor han nu skal opereres den 3. juli.

Det er ikke første gang, at vi hører om, at Apple Watch redder liv. Hver gang har det været, fordi uret kan måle hjerterytme, puls og EKG. Disse funktioner skal dog ikke bruges til at stille en medicinsk diagnose på sig selv, men de kan give en god alarm, når noget ikke er, som det skal være. Derefter skal man gå til lægen, ligesom Phil Harrison fra England gjorde.

Det næste store fremskridt for Apple Watch bliver, når uret kan måle bærerens blodsukker niveau. Det vil være til stor hjælp for diabetikere, når de kan slippe for at prikke i deres fingre med en nål for at få en bloddråbe frem, som de kan måle ved hjælp af en strimmel og et lille elektronisk apparat.

Dexcoms blodsukker målere arbejder trådløst sammen med Apple Watch og iPhone. Næste trin bliver at integrere målingen i selve Apple uret.

At Apple pusler med en blodsukker-måler, der bruger stråler i stedet for prik, har været kendt længe. De fleste har dog slået historien hen med, at det vil tage mange år, før Apple Watch til sukkersyge vil være klar.

Måske er det slet ikke sandt. Et nyt tv-interview på den amerikanske CNBC kanal antyder nemlig, at muligheden ligger tæt på. Lige nu arbejder Apple med medicinal-firmaet Dexcom om en lille ekstern gadget, der forbindes til Apple Watch. Inden længe vil dimsen og dens blodsukker måling kunne integreres i selve uret.

Dexcom er specialist i glukose målinger, og firmaets G6 diabetes system kommer snart i en direkte-til-Apple Watch version. ”Det bliver en stor ting for folk med diabetes”, siger Dexcoms topchef i det amerikanske tv-interview.

Han går ikke i detaljer med selve produktet, men det lyder som en fin overgangs-løsning fra de nuværende fingerprikkere – og til Apple lægger en blodsukker-måler ind som en chip og sensor i sit Watch ur.

Dexcom har allerede en lille blodsukker skanner, der kan kommunikere trådløst med Apple Watch, iPhone eller Android via Bluetooth. Den nye version ser ud til at blive integreret i urets WatchOS styresysten, hvilket giver muligheder for mere præcise målinger og statistik over patientens blodsukker-forløb hen over dagen eller ugen….

EKG-funktionen til Apple Watch fås også i Danmark.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ren retro under juletræet