Højttaler legende får comeback

Android fylder rundt

Mange føler sikkert, at iPhones har levet nærmest uendeligt længe. For hvor mange Apple telefoner har I ejet gennem de seneste 11 år?

Alderen er måske endnu sværere at bedømme, når det gælder Android. Googles rival til iOS findes på så mange forskellige mobiler og hos så mange fabrikanter, at det er helt uoverskueligt.

I går kunne Android fejre rund fødselsdag. 10 år er det siden, at den første Android smartphone kom på markedet. Det var HTC’s Dream, som teleselskabet T-Mobile solgte som model G1 på det amerikanske marked.

Her er verdens første Android telefon – HTC’s Dream, der blev præsenteret i september 2008.

Dengang hin sene septemberdag i 2008 troede de færreste på HTC’s ”drøm.” De betragtede nærmere Android som Googles lidt panik-agtige reaktion på Apples iPhone. Nok et eksempel på et lidt vildt Google eksperiment, som der var en del af i den periode.

10 år senere har den grimme ælling forvandlet sig til en smuk svane. Android har for længst overhalet iOS i størrelse og udbredelse. 86 pct. af alle nye mobiltelefoner har Googles styresystem ombord – og der har efterhånden nået version 9 med kælenavnet Pie.

Android var tilmed ikke Googles egen opfindelse. Android var udviklet som et åbent og gratis styresystem, som alle kunne få adgang til. En videre udvikling af Linux, som var målrettet små bærbare enheder. Helt modsat Apples meget lukkede strategi for, hvad der for 10 år siden hed ”iPhone OS”.

Den første Android telefon havde noget, som mange savner i dag. Et rigtigt tastatur at skrive på.

Android var udtænkt af en gruppe entusiaster omkring Andy Rubin, hvis firma Danger dengang producerede mobiltelefonen Sidekick til T-Mobile. Google så mulighederne i Rubins nye Android styresystem og købte det. Resten er historie, som man plejer at sige.

HTC var simpel og fyldt med fejl. Den var ikke specielt stabil, og mange unge ville i dag sikkert grine af telefonen, hvis de fik den stukket i hånden. Men de trækker jo også på smilebåndet, når de ser en floppy disk eller en Walkman musik afspiller med kassettebånd.

HTC Dream var stor, tung og klodset. Dens måske største kvalitet var, at den havde et rigtigt tastatur, som man kunne trække ud ligesom en skuffe. Det gjorde Dream langt nemmere at skrive sms’er og emails på end iPhones med touch skærm.

Andy Rubin var med til at opfinde Android i 2004. Den første mobiltelefon med Android ombord kom på markedet for præcist 10 år siden.

Apples design idé vandt kapløbet. I dag er moderne smartphones ren skærm mere end nogensinde før. Vi er godt på vej til drømmen om et display med telefon og ikke en mobil med skærm. Op til 95 pct. af arealet på frontpladen af en smartphone kan nu være fyldt af et touch screen.

For 10 år siden udgav Google også nogle retningslinier for, hvor stort den ideelle skærm på mobiltelefon måtte være. De var ret små, og principperne er blevet brudt mange gange siden. Først af Samsung og senere alle andre fabrikanter af Android mobiler.

I begyndelsen gjorde Apple grin med de nye Android telefoner. Salig Steve Jobs kaldte dem klodsede og grimme. I hans verdensbillede skulle mobiler være små og handy, så man kunne have dem bekvemt liggende i lommer og tasker.

Androids udvikling gennem de seneste 10 år. I dag ligger Android på 86 pct. af de godt 1,5 milliarder smartphones, der bliver solgt i 2018. (Infografik: Statista.com)

Apple holdt sig til sine principper i mange år, mens skærmene på Android telefoner bare voksede og voksede hvert år. I dag har selv Apple ændret mening. Den nyeste iPhone Xs Max kommer med et display på 6,5 tommer. Nærmest gigantisk sammenlignet med den første iPhone og dens beskedne skærm på 3,5 tommer.

Undervejs gennem de seneste 10 års mobil- og tablet-historie har der været op- og nedture for Android. Det kan vel ikke være anderledes med et styresystem, der er gratis og egentlig kun er en basis, som hver enkelt hardware fabrikant kan bygge videre på.

I Androids første leveår var de forskellige telefoner ikke altid lige kompatible med hinanden. Helt modsat iPhone, hvor Apple har et ene-herredømme over funktioner, features og udvikling. Begge strategier har deres fordele og ulemper.

Over to milliarder mennesker bruger nu enheder med Android på. Det kan ikke kaldes andet end en succes. Selv hos de mennesker, der har æble-logoet tatoveret på deres øjnes nethinde.

Til lykke med den runde fødselsdag….

I dag ligger Android over iOS og iPhones i popularitet og udbredelse.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Højttaler legende får comeback