Vi køber flere mobiler igen

Alt om Snapdragon 855 og Exynos 9820

I år har vi vænnet os til navne som Snapdragon 845 i de fleste Android telefoner i topklassen. Hos Apple fik vi en A12 Bionic processor i de nye iPhone Xr og Xs. Huawei diskede op med Kirin 980 chippen i sine dyreste smartphone modeller. Og Samsung brugte enten sin egen Exynos 9810 eller Snapdragon 845 i sine Galaxy S9 og Note9.

Hvad så med næste år. Der er jo mindre end en måned til 2019, og da må vi skulle se nye generationer af processorer fra alle de store chipfabrikanter. Sådan plejer det at være, og sådan bliver det også i det nye år.

Flere smartphone fabrikanter har allerede luftet, at der sad en Snapdragon 8150 processor fra Qualcomm i deres næste mobilmodeller. Det har dog nu vist sig at være en aflednings-manøvre. Den næste Snapdragon hedder selvfølgelig 855.

2019 bliver året, hvor vi ser de første 5G telefoner – også selvom teleselskabernes mobile net slet ikke vil være klar endnu. Og hvis – vil man kun kunne få 5G i storbyer.

Qualcomm er selvfølgelig klar til fremtidens superhurtige mobiltelefoni. Den nye Snapdragon 855 kan arbejde med ”multi gigabit” data-hastigheder. Væn jer til betegnelsen, for den vil alle smartphone fabrikanter bruge i deres reklamer, når de monterer Qualcomms nye chip i næste års toptelefoner.

I år har mange talt om kunstig intelligens i smartphones, og Huawei har nok været bedst af alle til at vise muligheder i ”kloge” mobiler bedre end alle andre. Det kunne Huawei, fordi den kinesiske telegigant udvikler sine egne Kirin processorer.

Den nye Snapdragon 855 skal ikke kun indhente Huaweis forspring i kunstig intelligens. 855’eren skal overhale Kirin 8180 med flere længder og f.eks. være dobbelt så stærk til at løse komplekse regne opgaver som sin værste konkurrent (Huawei Kirin) – og tre gange hurtigere end den nuværende Snapdragon 845 – og den er ellers ikke ueffen.

I det daglige vil de fleste smartphone brugere opleve den kunstige intelligens mest, når de fotograferer. Intelligensen genkender motivet, vælger automatisk lys og blænde – og udvælger det bedste billede, der er taget af en serie på brøkdele af et sekund. Alt dét, man i gamle dage skulle bruge en masse manuel tid.

Mange læsere vil nu sige, at jamen – det kan de gode mobiltelefoner fra 2018 jo allerede. Ganske korrekt, men Snapdragon 855 og dens rivaler vil bare kunne gøre det endnu bedre, endnu mere præcist og endnu hurtigere, end vi ser det i dag.

Rent teknisk vil Snapdragon 855 få otte kerner som sin forgænger og sine rivaler. De vil bare have forskellige hastigheder for at gøre chippen så effektiv som muligt. Det er jo ikke nødvendigt at søtte fuld speed på alle otte kerner, når den højeste power kun kræves af måske tre eller fire.

Snapdragon 855 vil derfor få en enkelt superhurtig kerne på 2,84 MHz i taktfrekvens, tre medium styrke kerner på 2,4 GHz og fire ”arbejder-kerner” på hver 1,78 GHz til de lidt mindre krævende opgaver.

Den første mobilfabrikant med Snapdragon 855 i sine telefoner ser ud til at blive OnePlus. Til marts eller april kommer OnePlus 7 med den nye superprocessor ombord. Det bliver så spændende at se, om OnePlus fortsat kan holde sin lavpris politik for telefoner, eller om 855 chippen og muligvis også 5G tvinger OnePlus op på samme prisniveau som konkurrenterne fra Samsung, Apple, Huawei eller Sony.

Samsung – mere speed, mindre strøm
Samsung nåede at komme ud med informationer om sin næste generation Exynos processorer før sin ærkerival Qualcomm. 2019 nyheden hedder Exynos 9820, og den vil side i de Galaxy S10 og Note10, som Samsung vil præsentere til marts eller april.

Samsung lover, at 9820’eren vil være mellem 15 og 20 pct hurtigere end sin forgænger. Mere vigtigt er dog nok, at den nye processor får en dedikeret ”AI Engine” til kunstig intelligens og maskin-læring.

Som det også er tilfældet med de seneste processorer fra Qualcomm, Huawei, Apple og andre betyder en dedikeret AI motor – eller Neutral Processing Unit – at mange flere af tankerne kan foregå på selve telefonen. De skal ikke sende frem og tilbage ud i skyen for at blive behandlet af en større computer.

Samsung vil bruge de ekstra intelligente kræfter til områder som billed genkendelse, grafiske tricks, stemme genkendelse, Augmented og Virtual Reality. Ligesom konkurrenterne.

Exynos 9820 får otte kerner – fire ved lav hastighed, to stærke kerner og to super-hurtige. Samsung vil spare 30 til 40 pct i strømforbrug i forhold til Galaxy S9 ved kun at tænde de to stærkeste kerner, når avancerede apps kræver det.

Samsung lover også performance forbedringer på 35 til 40 pct i gennemsnit. Desuden vil Exynos 9820 være i stand til at vise 4K video med imponerende 150 billeder i sekundet. Eller endnu bedre – 8K video ved 30 billeder i sekundet, hvis nogen skulle have brug for det.

Endelig kan den nye processor håndtere input fra fem kameraer på samme tid. Det giver en indikation, at Samsungs Galaxy S10 og Note10 telefoner får en tredje billedskyder på ryggen – eller måske sågar en fordeling med fire kameraer bagpå og en enkelt til selfies på fronten.

Til sidst skal nævnes, at Exynos 9820 kan arbejde med downloads på 2 Gbps via fire integrerede antenner (MIMOs). Det er ikke 5G, men rigeligt hurtigt for næsten alle mennesker….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi køber flere mobiler igen