Ny iPhone SE er tæt på

Vi lever i kul-alderen

Når folk nu elsker at sætte etiketter på andre, er vi for længst blevet opdelt i mennesker, der enten lever med eller uden mobil, online eller offline – eller vi tilhører Millenials, Generation X, baby boomers osv.

Det er nok heller ikke forkert, at vi lever i internet-alderen. Næsten alle er online på en eller anden måde. Og dem, der ikke er, får det efterhånden svært, når de vil i kontakt med deres bank, offentlige myndigheder osv.

Men i virkeligheden burde vi snarere kalde vores tidsalder noget helt andet. Noget meget mere truende end internet og mobiltelefoner, selvom de også indeholder farer og risici,

Et bedre bud er ”kul-alderen”, for aldrig før i verdenshistorien har mennesket sørget for at forurene vores klode med så meget kulstof og kuldioxid som i de seneste 60 til 70 år.

Ifølge det nu lukkede Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) har vi sluppet over 400 milliarder tons kulstof ud i atmosfæren siden 1750. Via fossile brændstoffer som benzin, diesel og olie eller via f.eks. produktion af cement.

Halvdelen af udledningen er foregået siden 1980’erne!

Udstødningerne på biler, skibe og fly ved vi alle sammen godt er store forurenere med CO2. Færre er klar over, at fremstillingen af cement og beton også er en gigantisk udleder.

Ifølge denne ny infografik fra analysefirmaet Statista var cement produktionen skyld i 5,8 pct. af verdens CO₂ udledning i 2014, hvor de seneste tal stammer fra. Kultveilten opstår, når kalksten varmes op for at forvandles til f.eks. klinker eller andre bygge elementer.

Kulstof og CO₂ er i sig selv ikke så farlige. De findes overalt i naturen. Problemet er, at menneskene, siden industriens tidsalder begyndte i det 19. århundrede, har pumpet stadig større mængder af CO₂ ud i jordens atmosfære.

I dag er CO₂ formentlig den mest kendte drivhusgas, der har en væsentlig andel i de klima-forandringer, vi oplever i disse år. Med Kina som verdens mest forurenende land i øjeblikket.

CDIAC har beregnet, at forbrændingen af flydende og faste fossile brændstoffer stod for 75 pct. af al CO₂ belastning i 2014. Det svarer til 9,9 milliarder tons om året.

Siden da er diesel-skandalen rullet ud i de fleste dele af verden og har omsider fået sat gang i udviklingen af nye og bedre typer batterier. Spørgsmålet er så, hvad der slipper ud i luften, i jorden og i vandet, når stadig flere giftige batterier produceres – og når de skal genbruges….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny iPhone SE er tæt på