iPhones får først 5G i 2020

Verden er ikke nok

Hvert år omkring dette tidspunkt løber vores klode tør. I hvert fald teoretisk. Da er det nemlig ”Earth Overshoot Day”. Den dag, der markerer, at vi har brugt hele årets naturlige ressoucer op. Fra i dag og resten af året ødelægger vi mere, end moder jord kan genskabe.

Siden 2017 har Earth Overshoot Day ligget i august. For første gang er vi endt nede i juli, hvilket jo betyder at vi bruger flere og flere ressourcer hvert år. Også selvom politikere er så stolte af, at lande som f.eks. Danmark er blevet mere grønt. Tallene viser, at vi slet ikke er mørkegrønne nok.

Den kedelige dato bliver udpeget af NGO’en Global Footprint Network, der kigger på både belastninger fra forurening, fældninger af træer, overfiskning i havene og naturlige landområder, der bliver overtaget til landbrug.

 

Industrialiserede lande som f.eks. Danmark, Belgien og USA er de stærkest skyldige i, at Earth Overshoot Day nås tidligere og tidligere på året,.

Ifølge Global Footprint Network er Luxembourg og Qatar på den arabiske halvø de lande i verden, der bruger deres kvote af natur op hurtigst. De havde Local Overshoot Day den 16. og den 11. februar allerede.

USA er den største miljø-synder i verden, men kun nummer fem relativt set. Emiraterne og Kuwait er værre. Hvis alle lande levede ligesom amerikanerne, skulle jorden være fem gange større for at kunne re-generere den tabte natur hvert år.

Amerikanerne nåede allerede deres kvote af natur den 8. marts. Med andre ord slider Donald Trumps undersåtter på verden i næsten ni måneder af året.

Så mange gange større skal jorden være, hvis vores forbrug og slid på naturen skal stå i balance. Danmark er ikke med i denne oversigt, men ligger på niveau 4,2 gange. (Infografik: Statista.com)

 

 

Ikke fordi Danmark og USA får mange dage at håne amerikanerne for. Vores to lande passerede den kritiske dato henholdsvis den 29. marts og den 3. april.

Når man så ser, at gennemsnittet i verden er tre måneder senere, viser det klart, hvor stort danskerne over-forbrug af de naturlige ressourcer er.

Man kan også sige det på en anden måde: Danmark bruger 420 pct. af sine tildelte ressourcer. Kloden skulle dermed være 4,2 gange større, hvis den skulle være i stand til at udbalancere det forbrug af naturlige ressourcer, som danskerne formøbler hvert år.

I den helt modsatte ende af skalaen ligger en række afrikanske lande, men også store Indien. De over en milliard indere bruger kun 70 pct. af de naturlige ressorcer, som er tildelt dem om året.

En af de danskere, der ser med stor bekymring på udviklingen, er Bo Øksnebjerg. Han er generalsekretær i den danskere afdeling af WWF Verdensnaturfonden:

”Vi har gang i en giftig cocktail, når menneskene på jorden bruger 175 pct. af klodens ressourcer i gennemsnit. Samtidig viser forskning, at tabet af naturens gode kan få katastrofale konsevenser. Derfor er der brug for handling – ikke pæne ord og hensigts-erklæringer,” forklarer Bo Øksnebjerg.

”Når verdens politiske ledere samles til topmøde i Beijing næste år, må det være stedet, hvor man kan lave en konkret plan for, hvordan vi redder klodens økosystemer, planter og dyrearter,” fortsætter han…..

På denne grafik kan man se, hvornår de enkelte lande når skærings-datoen for overforbrug af naturen. Danmark finder I helt oppe i toppen ovre til højre. (Infografik: Global Footprint Network)

https://www.youtube.com/watch?v=lmk8Q3XblOg%20

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhones får først 5G i 2020