YouSee kører med i bilen

Twitter bryder sine grænser

Det har været undervejs længe – at en af de sidste gamle grænser i de sociale medier bliver brudt. Nemlig Twitters maksimalt 140 tegn pr. meddelelse.

Diskussionen har bølget frem og tilbage stort set hvert eneste år, siden Twitter blev opfundet i 2006. Hvor skulle man altid skrive i telegram-stil, opfinde alle mulige underlige forkortelser – og kigge misundeligt over på Facebooks brugere, som kunne brede sig nærmest uendeligt sammenlignet med Tweets.

Nu ser det så omsider ud til, at Twitter åbner op for dobbelt så store meddelelser – altså med 280 karakterer. Nærmest en hel roman i forhold til i dag.

Problemet er blot, at kun et lille antal af Twitters brugere får lov. Hvor mange og hvem oplyser Twitter ikke. Blot at de heldige bliver udvalgt helt tilfældigt. Med andre ord kan det både være du eller jeg, men når snarere nogle helt andre blandt Twitters 328 millioner månedlige brugere.

USA’s præsident Donald Trump har altid travlt med at skrive tweets på sin iPhone. Han er lidt af en mester at få anklager og angreb til at fylde lidt i antal ord, men stort i virkning.

Der er kun én ting helt sikkert. Det er, at Twitters brugere i Kina, Japan og Korea. De bruger nemlig ikke bogstaver, men tegn der repræsenterer hele ord – og de kan typisk med 14 tegn fortælle det samme, som en vesterlænding skal bruge 140 bogstaver og tal til.

Aliza Rosen, der er international product manager for Twitter, vil ikke afsløre, om den nye grænse-brydning bliver permanent og i givet fald hvornår. I sin blog skriver hun blot, at de 280 karakterer skal afprøves – og at Twitter vil være åben over for, hvordan reaktionen forløber hos publikum.

Aliza Rosen kan nemlig have udmærket ret i, at de fleste Twitter brugere for længst har vænnet sig til at skrive kort og klart. Det er blevet en ren livsstil for dem, selvom folk udefra – dem, der ikke skriver tweets – nok ofte vil have svært ved at læse teksterne. De er nemlig fulde af forkortelser og indforståede udtryk for at spare plads.

Men selvfølgelig kan Rozen og hendes kolleger hos Twitter tage fejl, og de vil opleve alle folk kaste sig glubske over de nye mulighed og skrive dobbelt så lange tweets som før. Vi får se.

Her ses tydeligt forskellen mellem at skrive tweets på engelsk (eller dansk) og asiatiske sprog som japansk, kinesisk eller koreansk.

Selve ideen til Twitter kommer fra SMS på mobiltelefonen, hvor man ikke har 140, men 160 tegn til sin rådighed. De 20 tiloversblevne karakterer i en tweet skriver man så brugernavnet i.

På grund af sine begrænsninger omtales Twitter ofte som en ”micro-messaging-platform.” Modsat alle andre sociale medier, hvor man bare kan taste løs, som man vil – næsten.

I Danmark er Facebook meget større end Twitter – også set i forhold til andre lande som f.eks. England eller USA.

Hvor Facebook er ”folkelig”, er Twitter mere ”elitært” i Danmark. Twitter bruges nemlig primært af politikere, mediefolk, kunstnere og andre mennesker, der mener, at de er noget særligt. De kan så dyrke et indforstået skriftsprog, som kun de selv kan få læse.’

Måske meget hårdt sagt, men der er helt sikkert noget om snakken. Derfor bliver det spændende at se, om de laaaange tweets nu bliver udbredte i Danmark. Forudsat, at der overhovedet er danskere blandt de (ifølge Twitter) tilfældigt udvalgte med adgang til 280 tegn pr. meddelelse.

Verdens mest kendte Twitter bruger – USA’s præsident Donald Trump – behøver næppe den ekstra plads. Han kan sagtens udspy sine bandbuler med relativt få og stærke ord.

Når ret skal være ret, har Twitter dog allerede løsnet grænserne en smule for et par år siden. I dag tæller billeder og videoer ikke med i antallet af karakterer….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

YouSee kører med i bilen