Nyt liv til ældre bilmodeller

Tintin er fyldt 90 år

Den ivrige unge reporter og hans lille hvide terrier er et af de mest succesrige par i tegneserie historien. I går fyldte Tintin 90 år. Til lykke med dagen.

Præcist den 10. januar 1929 optrådte Tintin og Terry for første gang i spalterne på den katolske avis ”Le Vingtieme Siecle” i Belgien.

I de første striber, der var i sort/hvid, var Tintin på eventyr i Stalins Sovjetunion – konstant overvåget af KGB. Serien fortsatte frem til maj 1930, hvor den udkom i bogform.

24 albums nåede at blive udgivet med Tintin. De er oversat til mange forskellige sprog.

 

 

Den første Tintin historie var ren anti-kommunistisk propaganda, pakket ind i spændende tegninger til børn og unge. De blev en kæmpesucces og gjorde tegneren Hergé berømt. Samtidig har de været en vigtig brik i Belgiens ry som comic-land.

Hergé lod Tintin og hans voksende person-galleri med bl.a. kaptajn Haddock og de to klodsede detektiver Dupont og Dupont optræde i både kriminal-historier, eventyr fortællinger og science-fiction.

Mange af dem var kontroversielle – især med nutidens briller på. Kaptajnen pulsede f.eks. hele tiden på sin tobakspibe og var konstant beruset. Desuden blev Tintin beskyldt for at være racistisk og hylde koloni-tiden i sit eventyr nummer to, hvor han besøgte Belgisk Congo.

Nogle af Tintin tegneserierne er blevet beskyldt for at være racistiske.

 

Flere lande som Sverige, USA og Belgien selv truede med at forbyde Tintin, så Hergé blev nødt til at omskrive historien senere.

Hergé havde også sine problemer under og efter 2. verdenskrig, hvor nazisterne først lukkede den den avis, hvor Tintin udkom i. Efter krigen fik tegneren to års karantæne af den belgiske regering, fordi han var flyttet over til avisen ”Le Soir”, der blev betragtet som et propaganda medie for nazisterne.

I de efterfølgende årtier udkom i alt 24 Tintin albums, ligesom den rødhårede reporter optrådte i adskillige film og tv-serier.

Tintin kan også fortsat købes som figurer. Med de priser, de koster, er der ikke tale om almindeligt legetøj til små børn.

 

Da Hergé døde i 1983, ville han tage Tintin med i graven. Modsat tilfældet Asterix, ønskede Hergé ikke, at andre tegnere skulle have lov til at tegne videre på de populære figurer.

Helt er det forbud dog ikke overholdt: I 2011 instruerede Steven Spielberg nemlig 3D-animations-filmen ”The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn”. Den skal efter sigende snart få en efterfølger med den new zealanske stjerne instruktør Peter Jackson ved roret. Det er ham fra ”Ringenes Herre”.

Med andre ord vil Tintin fortsat leve videre efter sin 90-års fødselsdag….

Hergé var ofte meget futuristisk i sine tegneserier. Bl.a. optrådte Tintin som astronaut længe før, den jobbetegnelse blev kendt…

 

….mens andre tegnere på internet har ført Tintin videre ind i iPhonens tidsalder.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt liv til ældre bilmodeller