Nu kommer stand-up robotterne

Sundt med fridage fra de sociale

Gennem årene har vi hørt mange mere eller mindre seriøse forslag om, at verden ville være meget bedre uden sociale medier, at Facebook slet ikke var godt for helbredet – og at folk helt mister fornemmelsen for den virkelige verden, fordi de var online hele tiden.

Nu dukker så en ny videnskabelig undersøgelse op fra USA, der påstår, at det er rigtig sundt at holde en måneds ferie fra Facebook. Bagefter skal folk være mere tilfredse med deres tilværelse og have mindre tendens til at være ængstelige, ensomme eller deprimerede.

Efter fire ugers ferie ændrer folk også deres gamle vaner, hævder forskere fra New York University og det berømte Stanford University i Californien: De vænner sig til at bruge både Facebook og andre sociale medier som Twitter, Instagram eller Snapchat mindre, end de gjorde før.

Over 60 pct. af danskerne får deres daglige dosis af Facebook. Kan de mon undvære den?

Undersøgelsen fortæller også, at de folk, der holdt sig fra sociale medier i fire uger, lige pludselig opdagede, at det egentlig var dejligt at møde deres venner i levende live, se deres familie lidt oftere eller kigge mere på tv.

Dog brugte de ikke nær så mange timer på at konsumere nyheder, som de gjorde, mens de opholdt sig på Facebook. Lidt tankevækkende for de store mediehuse. Det kunne jo tyde på, at Facebook er en rigtig god og effektiv kanal at formidle sine nyheder på.

De amerikanske forskere fulgte 2.488 personer både før, under og efter deres frivillige eksil fra verdens største sociale medie. Alle var trofaste brugere af Facebook og besøgte mediet i mindst en time om dagen.

Den nye analyse indikerer, at folk kommer til at føle sig mindre ensomme, hvis de holder en måneds ferie fra sociale medier. Omvendt er der jo også mange mennesker, der netop bruger Facebook til at bekæmpe den ensomhed og isolation, de føler i det virkelige liv.

Som led i den videnskabelige undersøgelse skulle deltagerne hver dag svare på et online skema med varierende spørgsmål og indhold. Det kunne f.eks. være om deres lykkefølelse og tilfredshed, om de følte sig ensomme – eller hvilke følelser de har haft i de seneste 10 minutter.

Tilsyneladende har den ellers ret seriøst virkende analyse også sine svagheder. F.eks. måtte deltagerne godt bruge Facebook Messenger i test-måneden, mens deres adgang til det bagved liggende Facebook blev blokeret.

Når alt dette er sagt  – kan man godt mene, at den nye, videnskabelige undersøgelse bekræfter påstanden om, at det er sundt at holde lidt ferie fra Facebook og andre sociale medier engang imellem. Især, hvis man hører til dem, der nærmest lever online og ofte glemmer, hvad der sker i det virkelige liv omkring dem.

Tror I, at I kan undvære Facebook eller de andre sociale medier i en hel måned?

På den anden side bidrager undersøgelsen ikke nye svar på, hvordan vores online vaner påvirker vores hjerner og opførsel. På samme måde ved vi stadig heller ikke meget om, hvad der sker, når vi hopper af Facebook og andre sociale medier – og giver vores hjerne en ferie.

Den nye analyse giver dog nogle brugbare glimt og antydninger af, hvad der sker. Derfor er den interessant at læse. Dét kan I gøre via dette link….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kommer stand-up robotterne