Få bedre lyd med Mr. Blumlein

Snyder Huawei med tallene?

Åbenbart er det ikke kun store tyske bilfabrikanter som VW, Audi og Porsche, der manipulerer med tallene på sine diesel køretøjer, så de fremstår som mere rene i udstødningen, end de er i virkeligheden.

Mobilfabrikanterne kan også det der med at snyde. I hvert fald kinesiske Huawei, som er blevet taget på fersk gerning i at oplyse overdrevne præstations-tal for sin Kirin 970 processor. Det er den, der sidder i aktuelle bestsellere som Huawei P20, P20 Pro, Honor Play og Huawei Nova 3 modellerne. De er også Huaweis kraftigste mobiler i øjeblikket.

Afsløringen kommer fra softwarehuset Futuremark og dets ejer UL, hvis 3DMark betragtes som mobilbranchens officielle tempotest. De anvendes ikke kun af mange tech-medier til at sammenligne nye telefoners ydeevne. Mobilfabrikanterne bruger dem også flittigt i deres markedsføring – og naturligvis kun, hvis deres modeller scorer højt i 3DMark målingerne,

Huaweis fremgangsmåde minder til forveksling om den, som for et par år siden første til den meget omtalte ”diesel-gate” og bøder i milliard-klassen til Europas største auto-fabrikant VW.

Huawei er blevet taget i at snyde med performance tallene for P20 (til venstre) og P20 Pro telefonerne.

Hos VW og flere andre bilproducenter kunne indbygget software detektere, når bilen blev prøvekørt og dermed målt til testformål – f.eks. i en synshal eller et fagmedies anmeldelse. Så justerede diesel-motoren straks sin rensning af udstødnings-gassen, så den så pænere ud i testene. Når bilerne kørte almindeligt på veje og gader, forurenede de langt mere end tilladt og angivet.

Huaweis trick ser ud til at være software i sine toptelefoner, der kan mærke, når de bliver tempo-testet. Bliver prøverne foretaget med den udbredte 3DMark, skifter Huawei automatisk over til en ”power profil”, der får mobilen til at se hurtigere og kraftigere ud.

Forskellen er markant. Som man kan se i grafikken, er Huaweis telefoner mellem 40 og 50 pct hurtigere, hvis man bruger den version af 3DMark, der ligger til gratis download i Googles Play Store butik.

Snyderiet kunne være opdaget på et meget tidligere tidspunkt, hvis UL – og andre – havde sammenlignet deres testmålinger med en anden, tilsyneladende mere officiel og præcis 3DMark version, der ligger på Futuremarks egen hjemmeside.

Forskellene er markante, når Huawei tænder for sin “Performance Mode” i tempo-testene.

Det har ULs specialister først gjort nu, efter at det seriøse amerikanske it-medie AnandTech afslørede mulige snyderier forleden. Så fik Futuremark til gengæld også travlt.

UL vil nemlig for alt i verden undgå at ende i samme skandale som i 2013, hvor Futuremark var ved at bukke under. Dengang viste det sig også at være nemt at snyde 3DMark testprogrammet, hvad en del mobilfabrikanter udnyttede til deres formål.

UL har siden ændret sin software og strammet sin politik for anvendelse af måle-metoderne. Man glemte bare at tjekke, om brugerne så også overholdt reglerne.

UL har nu fjernet fire af Huaweis telefoner fra sine meget læste hitlister over verdens hurtigste mobiltelefoner. Om det samme vil ske med smartphones fra andre fabrikanter, vil Futuremark ikke oplyse. Det vil i givet fald kræve gen-afprøvninger af snesevis af modeller.

Huawei har travlt med at reklamere for sine Kirin processorer, der bl.a. indeholder kunstig intelligens. Kirin 970 chips sidder i de fire Huawei telefoner, som nu er bandlyst fra de officielle 3DMark hitlister.

For hvorfor skulle Huawei egentlig være den eneste producent af mobiler, som har snydt med specifikationerne – når det nu var så let at gøre det uden at blive opdaget.

Den gode nyhed er, at Huawei ikke har nægtet pure, at snyderiet har fundet sted – sådan som VW gjorde det, da diesel-gate skandalen begyndte at rulle. Denne skandale har siden medført, at salget af personbiler med diesel-motorer er styrtdykket, og auto-industrien pludselig har fået meget travlt med at bygge elbiler i stedet.

Huawei afviser ikke, at man har snydt med specifikationerne. Men det gør alle andre kinesiske mobilfabrikanter også – påstår Huawei. Så i stedet for at slå rivalerne med bedre mobiler følger Huawei i samme fodspor. If you can’t beat them, join them.

Huawei lover samtidig at ændre på sine egne målemetoder af processorer og mobiltelefoner. Bl.a. skal købere af Huawei mobiler få mulighed for at tænde slukke og tænde for den særlige ”Performance Mode”, der får telefonen til at fremstå ekstra hurtig.

Huawei får dog nok samtidig med at træne sine talsmænd i, hvad de skal sige, når næste generation processor – Kirin 980 – kommer på markedet i oktober i den nye Huawei Mate 20 Pro. Spørgsmålene vil nok regne ned over Huawei om, hvorvidt man kan stole på tempo-angivelserne på den nye supermobil….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få bedre lyd med Mr. Blumlein