Smart måde at vise fødevare tilstand på
Hvis man husker at tjekke fødevarers ”sidste anvendelses-dato” eller ”bedst før” mærkater – og i øvrigt ved, hvad forskellen er – slipper man normalt for at spise dårlige og for gamle ting.
En ny app, der er under udvikling på Londons Imperial College, vil gøre ens personlige fødevare-kontrol betydeligt bedre og mere fleksibel. Systemet bygger på en ny type labels, der automatisk viser på mobilens skærm, når fødevaren virkeligt er ved at blive dårlig.
Ifølge doktor Firat Güder fra London-universitet kaldes den nye type mærkater for ”papir-baserede, elektriske gas sensorer” (PEGS). De laves af almindeligt cellulose-baseret papir, hvor der printes elektrisk ledende sensorer af kulfiber-blæk på.
Hver etiket kan forsynes med en genbrugelig NFC chip – Near Field Communication – som også kendes fra mange smartphones. Den bruger næsten ingen energi og kan køre i månedsvis, når den er anbragt på en fødevares emballage.
Sensorerne kan via papir-fibrene i hver label suge fugt – som regel vand – der afgives af fødevarerne i pakken. Indeholder den gasser som f.eks. ammoniak eller CO2, der forbindes med rådning, øges den elektriske spænding i etiketten. Den vil så sende et advarsels-signal trådløst til en mobiltelefon app, når de to kan ”se” hinanden i et åbent køleskab, på køkkenbordet osv.
Firat Güder fortæller, at PEGS har flere fordele sammenlignet med andre typer ”kloge” etiketter. De er f.eks. enkle at fremstille. De fungerer næsten 100 pct. med fugt. De fungerer over et bredt spænd af temperaturer. Og de reagerer kun på gasser, der har med dårlige fødevarer at gøre.
Forskerne på Imperial College kigger nu på andre områder, hvor PEGS teknologien vil kunne anvendes med fordel. Det er f.eks. til at måle dårlig ånde eller forurening i luften i et lokale.
De nye labels er i øvrigt ugiftig, godee og kan nedbrydes problemfrit i naturen. I øjeblikket koster de 15 øre stykket at fremstille, men den pris vil kunne sættes heftigt ned gennem storproduktion.
En rapport om de nye intelligente mærkater til fødevarer blev forleden offentliggjort i det seriøse tidsskrift ”ACS Journal”….
Ingen kommentarer endnu