Årets mest triste iPhone historie

Sådan kan juletræet genbruges smart

Hvad gør I med juletræet, når børnene har mistet interessen for det – og træet begynder at drysse nåle i hele stuen?

Medmindre de har købt et kunstigt juletræ, der kan bruges igen og igen år for år, vil de fleste nok smide det efterhånden godt tørre juletræ ud med affaldet. Andre brænder det selv af i haven.

I ingen af tilfældene er der tale om miljøvenlig genbrug. Afbrænding giver forurenende, men som regel velduftende røg, og en tur med renovationen gør heller ikke den store forskel. Der er nemlig ikke meget brandværdi i en grantræ på to meters højde eller mindre.

Grannåle kan måske forvandles til sødemidler i vores fødevarer eller maling på vores vægge.

Måske der så er mere grøn fremtid i nye forsknings-resultater fra University of Sheffield i England. Her har man fundet ud af, at nåle fra juletræer kan blive genbrugt og forvandlet til f.eks. sødemidler til madvarer og til maling.

Problemet er normalt, at nåle tager meget længere tid at nedbrydes end almindelige grønne blade fra træerne. Derfor skaber produktionen af et juletræ fra plantning, over fældning og transport til et kort liv som juletræ mange flere drivhus-gasser, end de fleste aner.

Den PhD studerende Cynthia Kartey fra universitetet i Sheffield har nu udviklet en metode, hvor man ad industriel vej kan genbruge nåle fra gran, fyr og pinjetræer til praktiske ting i hverdagen.

Hvad gør I med juletræet, når gaverne er pakket op?

Nøglen ligger i materialet lignocellulose, som er den primære komponent i de grønne nåle. Dette polymer has historisk set være en hindring for, at man kunne bruge grannåle til andre ting end at pynte på træer og juledekorationer.

Den nye proces bruger bl.a. miljøvenlige og billige opløsnings-midler som glycerol til at nedbryde nålene til enten bio-olie eller blokke. De indeholder kemiske substanser, der kan bruges som glukose og fenoler – i sødemidler, maling osv.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årets mest triste iPhone historie