Qubii er ”lager forvalter” til mobilen

Så meget registrerer Facebook

Senest efter Cambridge Analytics skandalen har mange Facebook brugere fået øjnene op for, at deres yndling blandt sociale medier samler på informationer om dem.

Det er ikke bare deres navn, kodeord eller de ting, man foretager sig på Facebook, som bliver husket. Facebook holder øje med næsten alt, hvad man bruger sin computer, smartphone eller laptop til.

Mange har artikler og tv-udsendelser været om Facebooks samler-mani gennem de seneste uger og måneder. Vi har dog savnet en let-tilgængelig oversigt over alle de ting, det sociale medie holder øje med.

Den leverer jeg i denne artikel. Den bygger på informationer i en artikel i den tyske avis Bild, der har researchet i et dokument på 400 sider, som Facebook har leveret til den amerikanske kongres tidligere i juni. Indholdet vil nok chokere en del mennesker.

Hvilket apparat bruger du til internet og Facebook – smartphone, laptop, tv, tablet, desktop, spillekonsol. Facebook ved det og registrerer detaljer som batteri tilstand, mængden af hukommelse og lager på enheden. Selvfølgelig også, om I bruger en app eller en browser – og hvilken.

Hvornår I går på Facebook, hvordan og hvor længe. Surfer I helst om aftenen eller om morgenen. Eller foregår det i arbejdstiden?

Kan I godt lide at se videoer og fotos på internet? Facebook kender til jeres vaner. Også, om I hellere kigger på Playboy og pornosider end på nyheder hos Berlingske, TV2 eller CNN.

Facebook kender også navnene på de foldere og databaser, I har liggende på jeres enhed. Har I f.eks. en folder med titlen ”Opsigelse”, ved Facebook det før jeres chef.

Facebook lagrer og husker, hvordan I surfer på nettet. Det sociale medie ved, om I har Facebook kørende i forgrunden eller i baggrunden på f.eks. jeres laptop. Mark Zuckerberg og co registrerer selv computermusens bevægelser.

Hvis I er medlem af Facebook, ved det sociale medie næsten alt, hvad I bruger jeres smartphone til.

Facebook holder øje med jeres trådløse Bluetooth signaler, opkoblinger til Wi-Fi, mobil net og hvilke andre apparater, I holder kontakt med. Render I f.eks. ind i en kollega ude i byen en aften, ved Facebook det godt i forvejen.

I den forbindelse er det vigtigt, at I tjekker jeres sikkerheds-indstillinger på Facebook. Her kan I enten tillade eller forbyde, at Facebook har adgang til jeres GPS position, kamera, billedarkiv, jeres venneliste osv.

Facebook registrerer nemlig, når I lægger f.eks. et billede ud på internet. Også selvom det ikke er på Facebook. Database, sted, dato, tidspunkt og det apparat, man sender fotografiet fra, bliver noteret af Facebook.

Naturligvis registrerer Facebook alle de personlige informationer, som man taster ind på det sociale medie. Det gælder f.eks. jeres politiske holdninger, jeres religion, familie status og hvilke ting, der er vigtige i jeres liv. At Facebook husker de data, er der ikke så meget nyt i. Det gør mange andre services også, man er medlem af online. Spørgsmålet er, hvad Facebook bruger informationerne til – f.eks. videregiver dem til eksterne samarbejds-partnere.

Synkroniserer man sin smartphone med Facebook, kan det sociale medie få adgang til ens adressebog samt oversigter over ens sms-trafik og telefon samtaler.

Hvis I køber ting online, vil Facebook vide, hvornår I shopper, hvilken forhandler i bruger. I enkelte tilfælde kan Facebook også registrere detaljer om jeres betalingsmetoder, kreditkort osv.

Har I lagt mærke til, at I lige pludseligt får annoncer på skærmen, der minder om de ting, I har købt på internet eller bare kigget på i online butikker? Dem udveksler Facebook informationer med, så I primært får reklamer at se om ting, som det sociale medie vurderer, I er interesseret i.

Ikke jeres problem? I bruger slet ikke Facebook. Alligevel er der store chancer for, at Facebook allerede har indsamlet data om jer. Synkroniserer en af jeres venner, som er medlem af Facebook, sin adressebog på mobilen med jeres, lander jeres data også i det sociale medie.

Til sidst – når ret skal være ret, er Facebook langt fra ene om at registrere jeres bevægelser på internet. Google gør det også – formentlig i endnu højere grad. Google har bare ikke været så stærkt i søgelyset som Facebook endnu på dette område. Måske det kommer snart….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Qubii er ”lager forvalter” til mobilen