Huawei hopper fra Windows til Linux

Så længe kører din mobil på en opladning

Så sent som for få dage siden, da Apple lancerede sine nye iPhones, kom det goe gamle problem op på lystavlen igen. Nemlig moderne mobiltelefoners strømforbrug.

Apple kunne således meddele, at den nye generation af iPhone 11 kan køre fra en til tre timer længere på en batteri-opladning. Større batterier og processorer, der æder mindre strøm, skal være forklaringen.

Det er naturligvis noget, som landets mange iPhone fans vil glæde sig over. Netop Apples telefoner har været berygtet for, at de ikke kunne køre en hel arbejdsdag, uden at de skulle have tilført ny energi fra en stikkontakt.

iPhone brugere er nu bestemt ikke de eneste, der har opdaget, at batteriet og strømforbruget er det svage punkt hos de fleste smartphones. Det er ikke blevet bedre i takt med, at mobiltelefoner får stadig større skærme, stærkere processorer og hurtigere net-forbindelser.

Af samme grund går mange mennesker rundt med et power bank batteri i lommen eller tasken. Det kan redde et par ekstra timers spilletid, når mobilen er løbet tør. Desuden tilbyder både cafeer, værtshuse og restauranter, at de kan lade gæsternes telefoner op, mens  de nyder i et ophold i etablissementet.

Moto G7 Power er den smartphone, der kører længst af alle på en batteri opladning. Motorola reklamerer selv med “op til 60 timer”, men virkeligheden viser kun en tredjedel. (Foto: Motorola)

Det er ikke kun Apple, der forsøger at løse ”energi-krisen” ved at udstyre sine mobiler med større batterier. I år ser 4.000 mAh ud til at være en populær kapacitet for større smartphones.

Det kraftigste batteri i en udbredt smartphone på markedet ligger i øjeblikket i Asus’ spilmobil ROG II. Det rummer hele 6.000 mAh – 50 pct. mere end det gode gennemsnit. Også Xiaomi har et stort batteri i sin Mi Max 2 model – nemlig 5.300 mAh.

Milli-ampere timer (mAh) er imidlertid ikke det eneste, der afgør, hvor lang tid et batteri kan holde en mobiltelefon kørende. Skærm-størrelse og grafik-opløsning, elektronikkens generelle effektivitet og de forskellige chips’ strøm-forbrug har også betydning.

I auto-verdenen er det et velkendt fænomen, at fabrikanternes opgivelser på, hvor mange kilometer en bil kan køre ofte afviger markant, hvad man selv kan opnå i den daglige trafik. Mobilbranchen har samme problem. Det bliver bare ikke afsløret så ofte.

En ny test fra det amerikanske fagmedie ”Phone Arena” viser, hvilke mobiltelefoner der kan køre længst på en opladning. Testen foregår med et program, som efterligner driften af en mobil med moderat lysstyrke på skærmen (200 nit).

(Infografik: Statista.com)

Det er pænt under, hvad de fleste fabrikanter selv nævner i deres brochurer. Viser man f.eks. en spillefilm på sin mobil eller afspiller et moderne computerspil med masser af flot grafik, vil strømforbruget være meget højere.

Ifølge Phone Arena er der kun én smartphone på markedet, der kan køre over 20 timer på en opladning. Det er Motorolas Moto G7 Power, der leveres med et velvoksent batteri på 5.000 mAh.

Den næst-mest udholdende er Xiaomis Mi Max 2. Den kører to en halv time kortere – 17,5 timer- selvom den bærer på et endnu større batteri på 5.300 mAh.

Telefoner med mere normal størrelse batterier – 4.000 mAh – kan åbenbart højst klare 15 timer, før de skal have tilført ny energi. Bedst blandt den type smartphones er LG X Power, der ikke sælges på det danske marked. Næsten lige så god er dog Huaweis Mate 20, som er velkendt i vores lille land. Den klarer 14 timer og 26 minutter.

Når man kigger på Top-10 over de mest strøm-effektive smartphones, er det markant at se, at Apple er helt fraværende med sine iPhones. Samsung har lige kæmpet sig ind på en 10. plads med sin mellem-klasse model Galaxy J7….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Huawei hopper fra Windows til Linux