Bedre kontakt med universet

Pressen under pres

Journalister er blevet et jaget folkefærd. Donald Trump i USA er nemlig ikke den eneste toppolitiker, der hader det skrivende folk. Hans tyrkiske kollega Erdogan har f.eks. fængslet flere reportere end noget andet land i verden.

De stærkeste overskrifter hentede det brutale drab af den saudi-arabiske journalist Jama Khashoggi, der straks efter blev kåret til ”Årets Person” af det berømte amerikanske magasin ”Time.”

Ifølge de seneste opgørelser fra den internationale Committee to Protect Journalists (CPJ) sad 251 pressefolk bag tremmer pr. 1. december 2018. Det er et lille fald i forhold til sidste års 262, men en stigning sammenlignet med situationen omkring årtusinde-skiftet.

Siden årtusinde-skiftet er antallet af fængslede journalister tredoblet. (Infografik: Statista.com)

Tyrkiet er det land, hvor flest journalister sidder fængslet – 68 lige for øjeblikket. Kina følger efter med 47, mens Ægypten indtager en kedelig tredjeplads med 25. Lægger man de tre lande sammen, står de for over halvdelen af alle journalister bag tremmer.

CPJ siger, at de tre lande – plus bl.a. Saudi Arabien – oplever en bølge af undertrykkelse, hvilket er gået hårdt ud over presse friheden.

De fleste journalister sidder fængslet med anklager for enten at tilhøre eller støtte grupper, som regeringerne betragter som terrorist organisationer. Andre anklages for at sprede falske nyheder – dem er der f.eks. 19 af i Ægypten.

Ikke overraskende er Tyrkiet det land i verden, der har flest journalister i fængsel. (Infografik: Statista.com)

Jagten på ubekvemme journalister blev understreget i aftes, hvor USA’s senat officielt beskyldte den saudi-arabiske kronprins Mohammed bin Salman for at stå bag mordet på Khashoggi.

I onsdags var hovedstaden i det asiatiske land Myanmar præget af demonstrationer, der forlangte, at to Reuters journalister, som er fængslet i syv år for at have rapporteret om en militær massakre mod landets Rohingya befolkning.

Protesterne i Yangon var også en kritik mod Myanmars civile leder og nobelpristager Aung San Suu Kyi….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre kontakt med universet