En ny konkurrent til Bang & Olufsen?

Plastik affald kan blive til benzin

Hvert år bliver der fremstillet millioner af tons plastik. Meget af det bliver kun anvendt én gang og ender derefter som affald. I værste fald i naturen eller i havet, hvor den dræber tusindvis af fugle, fisk og andre havdyr.

Ingen ved nøjagtigt, hvor meget plastik ender på lossepladser eller i naturen, hvor meget der bliver genbrugt – eller hvor meget der bliver skyllet ud i åer, floder, søer og havene.

Et skøn fra det højt ansete tidskrift Science i 2015 talte om mellem fem og 12,7 millioner tons plastik affald i verdenshavene – hvert år! Hvad der sker med det, er et godt og meget aktuelt spørgsmål.

Forurening med plastik affald er livsfarligt for mange dyr, fugle og fisk. (Foto: NOAA)

Forskere på det amerikanske Purdue University i Indiana tror nu på, at de har fundet nøglen til at komme af med alt det farlige og besværlige plastik.

De har nemlig opfundet en ny proces, der kan forvandle plastik og andre kunststof materialer til flydende brændstof, der kan bruges i motorer, varmefyr osv.

I de første, vellykkede eksperimenter har forskerne brugt polyolefin, der er det mest anvendte plastik materiale til alt fra plastiklåg på juice flasker til videnskabelige instrumenter eller  emballage til sarte ting.

Sådan ser den nye hydrotermiske smeltning ud. Affalds plastik kan forvandles til flydende brændstof. (Illustration: Purdue University)

Purdue University er dermed ude med det seneste forslag til, hvordan man kan komme af med plastik affald på en fornuftig måde. Tidligere har vi set andre forsøg på at forvandle f.eks. plastikposer til radiorør eller plastik flasker til grundmateriale for brændbare stoffer.

”Vi vil skabe en proces, der kan forvandle polyolefin affald til en række forskellige produkter, som kan være til ny glæde for folk. Det kan være alt fra rene brændstoffer til værdifulde kunststoffer eller nafta,” forklarer Linda Wang. Hun er kemiprofessor på Purdue University og leder af forsker-teamet.

”Vores nye teknologi har potentialet til at give genbrugs-industrien store indtægter  – og samtidig skære ned på de enorme mængder af plastik affald, der belaster verden,” fortsætter Linda Wang.

Dette syn er desværre ikke sjældent, når man besøger populære badestrande.

Forskerne har haft held til at forvandle 91 pct. af polyolefin plastikken til en olie, som indeholder parafiner, aromastoffer, olefiner og umættede kulstoffer. Sidstnævnte kan bruges til at fremstille nyt plastik.

Forvandlingen sker gennem en proces, som Wang og hendes kolleger kalder ”hydrotermisk smeltning”. Det sker ved at opvarme affaldet til moderate temperaturer under højt tryk.

Ifølge de amerikanske forskere kan det materiale, der bliver til overs fra processen, bruges som grundlag for nye typer brændstof eller råstof for eftertragtede kemikalier. Det kan f.eks. være genbrugs-benzin eller diesel.

Forskerne anslår, at omdannelsen af gammelt plastik hvert årkan dække mindst fire procent af verdens forbrug af fossile brændstoffer.

Forskerne er nu på udkig efter partnere – gerne fra industrien og med mange penge – som kan hjælpe med at vise mulighederne i den nye teknologi i en kommercial anvendelse.

Wang og hendes kollegers forskning bliver beskrevet i den video, I kan se i denne artikel. Resultaterne blev forleden offentliggjort i tidskriftet ACS Sustainable Chemistry and Engineering….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En ny konkurrent til Bang & Olufsen?