Vækkeuret, der kan så meget andet

Mobilen og din klasse

Kan man bedømme en persons samfunds-status ud fra den mobiltelefon, han eller hun bruger?

Well – ifølge en ny amerikansk undersøgelse kan man godt, såfremt den fine smartphone ikke er stillet til rådighed af arbejdsgiveren. I så fald er Apples iPhone den sikreste indikator for, at man tjener godt – eller ens forældre gør.

69,1 pct. af dem, der går med en iPhone i lommen eller tasken, hører til de 25 pct. højest lønnede i sin samfunds-gruppe – det være sig gifte, samboende, singles osv. Apples iPad kommer ind på en lige så sikker andenplads med 66,9 pct, mens Android smartphones ligger nede på 59,3 pct.

Undersøgelsen er foretaget af økonomer på University of Chicago. Her har man sammen med den amerikanske regerings National Bureau of Economic Research undersøgt, hvordan forbruger adfærd og medie forbrug kan krydses med demografisk information.

Analysen adskiller ikke, hvilken iPhone model det drejer sig om. Gælder det den lille iPhone SE, der i dag kan købes for kun 2.000 kroner i Danmark, holder den nok ikke. Omvendt har Apple jo også markedets dyreste mobil i iPhone X, der koster 10.000 kroner.

Hvis du bruger en iPhone, hører du til landets rige del af befolkningen – hævder en ny amerikansk analyse.

Og alligevel – iPhone X er den bedst sælgende Apple telefon i Danmark. Den var også verdens mest solgte i årets første tre måneder. Så det er nok ikke kun den rige fjerdedel af befolkningerne, der køber den.

Apple lever højt på sit image. Det er ikke kun, at iPhones og MacBooks er smarte, men også at de er dyre. Dét image har Apple pudset og poleret på i mange år. En tilsvarende undersøgelse fra 2014 pegede også på, at iPhone var det sikreste tegn på, at personen, der ejede den, var velhavende.

Andre indikationer for rigdom i USA er ifølge den nye analyse at eje en HP printer (58,2 pct), spise Kikkoman soya sovs (59,0 pct) eller bruge et Samsung tv (58,0 pct).

Produkter kan i det hele taget godt bruges som indikatorer på, om det går folk godt eller mindre godt. De er jo langt hen ad vejen status-symboler.

I 1960’erne og 70’erne gjaldt det f.eks. for danskerne om at få deres eget parcelhus med have. I samme perioder var farve-tv’et også en klar tegn på god økonomi. En ny bil garagen er stadig et status-symbol, selvom man ikke kan se, om der er leaset eller købt…

Her er en oversigt fra den nye analyse, der viser, hvad amerikanerne mente viste rigdom i 1992, 2004 og 2016.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vækkeuret, der kan så meget andet